© Getty Images

Waarom je beter niet alle kalk uit je water haalt

Door Karen Baert

Het leidingwater kan in Vlaanderen behoorlijk wat kalk bevatten. Veel gezinnen schaffen dan ook een waterontharder aan om kalk en mineralen uit het water te filteren. Maar is kalk in het water schadelijk voor je gezondheid? Of is je water ontharden toch geen goed idee?

Kalk in je water = hard water

Kraanwater met veel kalk is eigenlijk hard water. De hardheid wordt voornamelijk veroorzaakt door een hoge hoeveelheid calcium en magnesium in het water. Hoe meer calcium en magnesium, hoe harder het water. Kalk is eigenlijk gewoon een andere naam voor calcium.

De hardheid van het water wordt in België meestal uitgedrukt in Franse graden (°F). Soms worden ook Duitse graden (°D) gebruikt.

0 – 7 °Fzeer zacht
7 – 15 °Fzacht
15 – 30 °Fmiddelhard
30 – 45 °Fhard
>> 45 °Fzeer hard
www.dewatergroep.be

Je kunt de hardheid van je water nagaan via de Watergroep, of meten via een watertest.

Waarom mijden we kalk in het water?

Wanneer hard water in contact komt met lucht of verwarmd wordt, kan er kalkaanslag ontstaan. Dat is niet alleen onfraai als het gaat om een douchekop of keukenkraan, maar ook slecht voor je apparaten:

  • kalk zet zich vast op de verwarmingselementen van je toestellen, waardoor ze meer energie verbruiken. Je zult bijvoorbeeld meer wasmiddel moeten gebruiken bij het wassen, omdat je wasmachine minder efficiënt werkt.
  • je apparaten en leidingen kunnen sneller beschadigd geraken en gaan daardoor sneller stuk. Dat geldt trouwens ook voor je kledij.

Hard water is ook niet zo goed voor je huid en haar. De mineralen kunnen de pH-waarde van je huid ontregelen. Je haar raakt dan weer verstikt door het laagje kalk dat je overhoudt na een wasbeurt met het harde water.

SOS kalk?

In delen van de provincie Antwerpen en Limburg is het water vrij zacht, maar andere provincies hebben eerder hard water. Daarom zijn veel woningen uitgerust met een waterontharder of waterverzachter. Die vervangen de calcium en magnesium door natrium, een mineraal dat we vooral kennen als een deel van keukenzout.

Hou wat kalk in je water

Door alle nadelen van hard water zou je vermoeden dat het ook schadelijke gevolgen heeft voor je gezondheid. Niets is minder waar, want water met kalk is helemaal niet slecht voor je lichaam. Kalk is een andere naam voor calcium, een mineraal met een veel positievere bijklank.

De mineralen in kraantjeswater, calcium en magnesium, zijn onschadelijk en zelfs nodig voor je lichaam. Meer zelfs, ze geven het drinkwater ook een betere smaak.

  • Calcium is goed voor je botten, gebit, zenuwen en spieren. In je leidingwater zit ongeveer 3 milligram calcium per 100 ml.
  • Magnesium is goed voor je botten, tanden en spieren. In 100 ml kraanwater zit ongeveer 1 mg magnesium.

Ontdek in welke voeding je magnesium kunt vinden.

Watermaatschappijen ontraden dan ook de ontkalking van water dat naar de keukenkraan gaat. Er blijft best steeds een minimale waarde van 15 °F over.

Meer natrium in onthard water

Bij woningen met een waterverzachter stroomt er onthard water uit de kranen. Dat is water waarbij calcium en magnesium zijn vervangen door natrium, een onderdeel van keukenzout. Daarmee is het toch even opletten:

  • Er wordt aanbevolen om natrium te beperken tot 600 à 2000 mg per dag onder meer om de bloeddruk onder controle te houden.
  • Een liter water ontharden met 1°F, zorgt voor 8 tot 9 mg extra natrium. Wie 2 liter onthard kraanwater per dag drinkt, heeft bijgevolg al snel minstens 272 mg tot 306 mg natrium binnen.
  • Onthard water is bijgevolg niet geschikt voor mensen met een zoutarm dieet, jonge kinderen en baby’s.

Conclusie

De kalk in je water is niet ongezond. Integendeel, de mineralen die kalk veroorzaken en van nature in je leidingwater zitten zijn juist goed voor je lichaam.

Als je water wordt onthard worden de mineralen calcium en magnesium vervangen door natrium, het minder gezonde deel van keukenzout. Dat maakt het onthard kraanwater juist niet geschikt voor bijvoorbeeld jonge kinderen.

Je water ontharden kan dus een goed idee zijn voor je huishoudapparaten, maar voor je gezondheid hoef je het zeker niet te doen.

Bronnen: dewatergroep.be, gezondheid.be, eoswetenschap.eu

Meer lezen over je gezondheid:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content