Getty Images

Is kaneel gezond? De voordelen op een rijtje!

Door Sara Dekens

De geur van verse appeltaart met kaneel die pas uit de oven komt: heerlijk! Maar naast z’n gezellige geur en bijzondere smaak heeft kaneel nog meer voordelen: het is namelijk ook erg gezond.

Waar komt kaneel vandaan?

Wist je dat kaneel eigenlijk de bast is van de kaneelboom, die op zijn beurt gedroogd wordt? Daardoor verandert de kleur en gaan de stukjes bast oprollen. Dat zie je goed aan de kaneelstokjes die je ook gewoon in de supermarkt kunt kopen.

Er bestaan verschillende soorten kaneel, maar de twee bekendste zijn cassiakaneel en ceylonkaneel. Het grote verschil tussen beide is de hoeveelheid couramine, een stof die giftig is voor ons lichaam als je er te grote hoeveelheden van inneemt. Af en toe een appeltaartje kan dus geen kwaad, maar als je veel kaneel gebruikt, kies dan liever voor de ceylonvariant, want die bevat minder couramine.

Waarom is kaneel gezond?

Net zoals kurkuma zijn de gezondheidsvoordelen van dit specerij zeker de moeite waard om het vaker te gebruiken. Een overzicht:

1. Het werkt ontstekingsremmend

Kaneel bevat relatief veel antioxidanten, waaronder polyfenolen, die een ontstekingsremmend effect hebben. Goed nieuws voor mensen die last hebben van artrose. Een Deens onderzoek toonde aan dat de pijn verminderde bij personen die regelmatig wat kaneel en honing door hun havermout roerden.

2. Het helpt tegen een slechte adem

Zijn de bacteriën in je mond uit balans? Dan kan dat leiden tot een slechte adem. Door elke dag met kaneel te gorgelen verminder je het aantal slechte bacteriën.

3. Het kan je slechte cholesterol verminderen

Uit studies blijkt dat kaneel de slechte cholesterol kan verminderen, wat een positief effect heeft op je hart en bloedvaten. Helaas is het geen wondermiddel en is een gezonde levensstijl en voedingspatroon nog steeds dé manier om hart- en vaatziekten te voorkomen.

4. Het controleert de bloedsuikerspiegel

Onderzoek toont ook aan dat kaneel, net zoals insuline, de bloedsuikerspiegel kan verlagen. Er blijkt namelijk een stof in te zitten die lijkt op lichaamseigen insuline.

kaneel bast schors
Getty Images

Kaneel in je voeding

Elke dag een stukje appeltaart met kaneel eten lijkt heerlijk, maar is natuurlijk geen goed idee. Toch zijn er makkelijke manieren om regelmatig wat kaneel – al dan niet in combinatie met honing – aan je voeding toe te voegen. Zo kun je ’s morgens een lepeltje kaneel door je havermout of yoghurt roeren. Ook gemberthee is heerlijk met wat honing en kaneel.

Extra tip: zowel honing als kaneel zijn gezond voor je, maar het wordt nog beter als je ze combineert. De gezondheidseffecten blijken meer dan te verdubbelen als je ze samenvoegt.

Ook interessant

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."