Getty Images

Deze tien dingen doe je beter niet als je lenzen draagt

Door Celine Werner

Draag je lenzen en heb je ooit al eens last gehad van een oogontsteking, droge ogen of een andere kwaal? Dan maak je misschien wel een van deze fouten die je beter kunt vermijden.

Het gaat al vaak mis van bij de start, doordat mensen hun lenzen in standaardmaten online of bij de drogist kopen. Deze zijn dan vaak te klein, te groot, te dik of te dun. En ze schoonhouden blijkt ook niet altijd een sinecure.

Herken jij de onderstaande foutjes met je lenzen?

1. Je reinigt je lenzen met kraantjeswater

Een gouden raad: gebruik altijd lenzenvloeistof om je lenzen in te bewaren. De vloeistof maakt je lenzen schoon en zorgt ervoor dat eiwitten en vetten uit de poriën van de lens worden verwijderd. Daarnaast zorgt ze ervoor dat je lenzen niet uitdrogen en dat ze comfortabel blijven aanvoelen.

Kraantjeswater is dus zeker geen goed alternatief, aangezien daar geen bestanddelen in zitten die je lenzen desinfecteren. Bovendien kan het onzichtbare micro-organismen bevatten die zich op je lenzen gaan vastzetten. Beter vermijden, dus.

2. Je hergebruikt lenzenvloeistof (of vult het aan)

Gebruik iedere dag schone vloeistof om je contactlenzen te reinigen en te bewaren. Niet bijvullen dus! Want als je hergebruikt en er telkens met je vingers in duikt, verliest het product z’n ontsmettende kracht.

3. Je hebt last van rode of geïrriteerde ogen en je draagt ze toch

Misschien komt het zelfs door je lenzen, omdat ze niet soepel of zuurstofdoorlatend genoeg voor je ogen zijn. Laat je ogen even rusten door je bril op te zetten en ga te rade bij een opticien of oogarts als het probleem zich blijft voordoen.

4. Je gebruikt oogdruppels of -medicatie zonder je oogarts te raadplegen

Geen goed idee, want wist je dat je sommige druppels of medicatie niet kunt gebruiken bij lenzen? Ze kunnen de film van je lenzen beschadigen, wat voor oogproblemen of een wazig zicht kan zorgen. Vraag dus altijd raad aan je opticien of oogarts.

5. Je wast je handen nooit voordat je ze in doet

Was altijd eerst je handen grondig met schoon water en zeep en droog ze af met een propere handdoek vooraleer je je lenzen insteekt. Zo vermijd je dat bacteriën op je lenzen (en dus ook in je ogen) terechtkomen.

6. Je loopt te lang met dezelfde lenzen rond

Als je ze te lang gebruikt, kunnen ze gaan irriteren. Je ogen kunnen zelfs al geïrriteerd raken van de lenzen voordat je er echt last van krijgt. Hou je lenzen ook nooit langer dan de aanbevolen tijd in.

7. Je zwemt met je contactlenzen

Het water ziet er misschien proper uit, maar dat is het zeker niet. Kun je het echt niet laten om ze te dragen tijdens een plonsje in het zwembad, omdat je anders niet scherp ziet, bijvoorbeeld? Kies dan voor daglenzen en gooi ze nadien in de vuilbak.

8. Je laat iemand anders je lenzen dragen

Het uitlenen van een bril kan perfect, maar bij lenzen is het een ander verhaal. Ook jouw partner, zus of vriendin hebben namelijk bacteriën op hun ogen, die in rechtstreeks contact komen met je lenzen en bijgevolg in jouw ogen terecht zullen komen. Je lenzen zijn dus enkel voor eigen gebruik.

9. Je doet er een dutje mee

Je hoornvlies krijgt daardoor niet genoeg zuurstof en traanvocht, met droge, rode en pijnlijke ogen tot gevolg. In het ergste geval kan je contactlens zich aan je oog vastzuigen, wat je hoornvlies kan beschadigen. Doe ze dus altijd uit vooraleer je een dutje doet.

10. Je föhnt je haar zonder ze uit te doen

Lucht in je ogen, en zeker warme lucht, droogt je ogen en je lenzen erg uit. Ze kunnen gaan krimpen en beschadigd geraken, wat je ogen zal irriteren.

Bron: margriet.nl

Ook interessant:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content