Getty Images

Lezeres Veronique is een emo-eter: “Ik besef dat ik met eten een bepaalde leegte opvul”

Door Isabelle Ignoul

 


Dit artikel maakt deel uit van het Samen-slank-plan. Gratis deelnemen? Schrijf je hier in.


Gewicht verliezen: het blijkt voor de meeste mensen, en vooral voor vrouwen, veel makkelijker gezegd dan gedaan. Van de eeuwige diëters, en jojoërs tot emo-eters … Achter elke diëter zit een verhaal. Eentje met (veel) vallen en (nog meer) opstaan. Bij Libelle-lezeres Veronique (42) vormen emoties een trigger om te eten.

In het geniep snoepen

Veronique: “Al zolang ik me kan herinneren, speelt mijn ‘dik’ zijn een grote rol in mijn leven. Als kind werd ik geconfronteerd met het feit dat ik ‘zwaarder’ was dan andere kinderen. En daar kreeg ik een minderwaardigheidsgevoel van, ook al besef ik nu dat het destijds geen issue had mogen zijn.

Ook thuis kreeg ik regelmatig opmerkingen over mijn gewicht. En ja, als je merkt dat je vriendinnen in je puberteit altijd aandacht krijgen van de jongens en jij niet, dat hakt er wel in. Al die dingen samen betekenden de start van mijn emo-eten. Ik kan me echt nog herinneren dat ik in het geniep ging snoepen. Als ik naar de winkel moest, bracht ik iets lekkers mee en had ik het al op voordat ik thuis was. En eigenlijk doe ik dat nog steeds: eten wanneer anderen het niet zien, althans … Dat denk ik.

Het geeft me nog steeds een voldaan gevoel als ik mezelf vul met eten, vooral als ik me niet goed voel. Dan biedt eten als het ware een troost. Maar ook bij positieve emoties loert er eten om de hoek, en beloon ik mezelf: ‘Nu mag het wel …’ Tegelijk besef ik dat dat ‘vullen’ een manier is om de leegte in mezelf niet te moeten voelen. Leegte die al van kinds af aan ontstaan is door dat minderwaardigheidsgevoel.

Vicieuze cirkel

De focus op eten en mijn gewicht is onbewust in mijn systeem geslopen en vormt op een obsessieve manier een groot onderdeel van mijn leven. Eentje waar ik momenteel elke dag mee opsta en mee ga slapen. En ik kan niet zeggen dat ik niets geprobeerd heb, integendeel: shakes, Weight Watchers, dieetpillen, diëtistes, orthomoleculaire therapeuten, alternatieve therapieën, psychologen …

Maar het was nooit van lange duur. Sterker nog: ik geraakte in een vicieuze cirkel. Hoe meer ik probeerde, hoe meer ik faalde. Want als je als emo-eter niet kijkt naar de oorzaak van je eten, is het hele proces erg stresserend, zowel fysiek als mentaal. Hoe vaak ik al gezegd heb: ‘Ik ga maandag opnieuw starten’. Die maandag startte ik dan met mijn goede voornemens, maar tegen de avond besefte ik al dat het niet lukte. En het ‘opnieuw proberen’ weer uitstelde naar morgen. Op dat moment besef je gewoon dat je jezelf aan het saboteren bent.

Zelf aan de slag

Ik ben gelukkig niet iemand die bij de pakken blijft neerzitten. Dus ik besloot met mezelf aan de slag te gaan, ook al is dat een enorm work in progress. Bóéken heb ik verslonden over voeding. Maar het ging verder dan dat. Het hele plaatje over gezondheid boeide me zodanig dat ik me zelfs professioneel erin heb verdiept. In 2018 startte ik een opleiding als holistisch hulpverlener, en daar wordt gekeken naar de mens in zijn geheel, niet enkel naar de impact van bijvoorbeeld voeding.

Dat was voor mij een echte eyeopener, en deed me beseffen dat ik mezelf altijd zo klein hield. Ik probeerde altijd buiten mezelf te zoeken naar oplossingen, maar in feite moet je als emo-eter eerst veel binnenwerk verrichten. Nu probeer ik vooral te luisteren naar mezelf, naar wat mijn lichaam nodig hebt, en daardoor kan ik die vicieuze cirkel stukje bij beetje doorbreken. Nu besef ik dat ik vaak iets wegeet, en dat is al een hele grote stap. Het is een werk van lange adem, maar ik voel dat dit voor mij de juiste weg is.”

BEN JIJ, NET ALS VERONIQUE, OOK ZO’N EMO-ETER EN HERKEN JE JEZELF IN HAAR VERHAAL? DEEL JOUW ERVARINGEN IN ONZE SAMEN-SLANK-GROEP!

 

Veroniques dieetpaspoort

  • Grootste aantal verloren kilo’s: 18 kg
  • Langste dieet ooit: 4 maanden
  • Kortste dieet ooit: een halve dag
  • Grootste dieetflop: alle crashdiëten
  • Grootste dieetsucces tot nog toe: koolhydraatarm eten en suikers laten
  • Jouw grootste dieet-motivator: gezien worden
  • Jouw gouden dieettip(s): voor emo-eters vast en zeker eerst je emoties aanpakken en dan pas je eten.
  • Absolute no go’s als je dieet: suikers zijn enorm verslavend en maken het een emo-eter extreem moeilijk. Dus doe het niet extreem, maar onder goede begeleiding.

Foto: Getty images

 

Slank smullen? Dat kan met deze recepten!

(klik op de foto en ontdek heel wat lekkers!)

emo-eter
Foto: Libelle Lekker

Een vegan versie van grootmoeders klassiekers? Klik hier!

Meer lezen over diëten:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content