©GettyImages

SOS quarantainekilo’s: zo blijf je wél op gewicht!

Door Rani Merckx

We zijn inmiddels één maand ver in onze ‘lockdown light’, en dat begint zwaar door te wegen. Ook op onze weegschaal, want uit een onderzoek van online apotheek Viata bij 1000 Belgen blijkt dat maar liefst 35% is bijgekomen, waarvan 12% meer dan 2 kilo. 

Je goed in je vel voelen vertaalt zich natuurlijk niet enkel in de cijfers die op je weegschaal tevoorschijn komen. Maar het is een feit dat, nu we allemaal in onze eigen bubbel verblijven, de snoep- en koelkast er wel vaker moeten aan geloven. Dat vertelden diëtisten Michaël Sels en Tanja Callewaert aan VRT en online apotheek Viata.

Eten uit verveling

Cupcakes versieren met de kinderen, een bordje tapas voor op (eigen) terras, of afhaalmaaltijden bij een lokaal restaurant. Omdat het kan! Of omdat we niets anders kunnen momenteel? “Eten is een activiteit die nu vaak gekozen wordt”, vertelt Michaël Sels, diëtist bij het UZA. Vaak eten we uit verveling. En nu het eten wél binnen handbereik is, grabbelen we er sneller naar.”

Ander eetpatroon

Maar we hebben dezer dagen ook een ander eetpatroon: we eten meer pasta, rijst en kant-en-klare- en afhaalmaaltijden. Terwijl we net in deze tijden onze fitheid en weerstand op peil moeten houden. “We moeten zoveel mogelijk proberen terug te keren naar onze normale eet- en beweegpatronen, ook al is dat een uitdaging”, adviseert apothekeres Annelies Vanderlinden van Viata.

We eten én snoepen een pak meer dan voor de lockdown light, dat blijkt uit het onderzoek van Viata:

  • Zo eet 30% van de vrouwen meer en 35% snoept erop los.
  • 38% van de jongeren onder de 30 eet meer en 42% snoept meer.

8x zo behoud je je gewicht

Diëtisten Michaël Sels en Tanja Callewaert gaven nog enkele gunstige tips mee om die quarantainekilo’s tot het minimum te beperken:

  1. Kies je verwen-eetmomenten uit: spreek met jezelf af wanneer je wél naar een zoetigheid mag grijpen. Met Pasen bijvoorbeeld kon je ten volle genieten van alle lekkere paaseieren, maar nu mag je die mand met paaseieren wat verder zetten, of beter: wegbergen. Of ga naar de bakker en koop het taartje waar je écht zin in hebt, maar stap de dag erna niet naar de bakker voor verse pistolets. Kiezen is verliezen, maar in dit geval wél goed voor je lijn!
  2. Leer jezelf nieuwe gewoontes aan: in het ‘gewone’ leven hebben we een duidelijke structuur: ontbijt, middag- en avondeten. En hier en daar een gezond tussendoortje. Maar nu we met z’n allen thuiszitten, ligt al dat lekkers 24/7 voor het grijpen. Dat is ook de reden waarom emo-eten bestaat. Voel je je wat down of slaat de verveling toe? Dan trek je al sneller die snoepkast open. Maar zie het als een opportuniteit om nieuwe gewoontes aan te leren. Begin met sporten, of ga een andere challenge aan: van een maand geen alcohol drinken tot elke dag 500 gram groenten eten. Probeer het eens!
  3. Zoek afleiding: hunker je naar iets lekkers? Geef niet onmiddellijk toe, maar wacht 5 tot 10 minuten of ga wat anders doen. Neem een bad, ga wandelen of stof je vitrinekast eens af. Zoek je afleiding vooral niet in eten, maar leg de focus op iets anders. Is het gevoel dan nog niet weg, kies dan voor een calorie-arme snack. Is de ergste trek over? Drink dan een glas water. Met deze techniek kalmeer je automatisch je hongergevoel.
  4. Maak een weekplanning: het is voor velen een hele uitdaging om vooral gezond te koken dezer dagen. Maak daarom een (gezonde) weekplanning: zo hoef je maar één keer per week naar de winkel en weten jij en je huisgenoten wat er op het (week)menu staat, en ontstaat er geen discussie. ‘Eten wat de pot schaft’, zoals ze in de volksmond zeggen. Op die manier voorkom je dat je op het laatste moment zegt: “Ik heb een slechte dag, laten we pizza bestellen”.
  5. Daag jezelf uit: nog een voordeel van zo’n weekplanning: je kunt op zoek gaan naar nieuwe, gezonde recepten. Voor zij die nu thuiszitten, is dit het ideale moment. Zoek nieuwe recepten en maak als het ware een coronakookboek. Zodra deze bizarre periode achter de rug is, heb je meteen een hele rugzak aan nieuwe gerechten die je kunt klaarmaken!
  6. Geen sociale druk: momenteel geen verjaardagstaart op het werk of afterwork met de collega’s. Niemand kan je nu overtuigen om te snoepen of alcohol te drinken. Geniet hiervan! Als groepsdruk een van je zwakke plekken is, kan dit bevrijdend aanvoelen. Laat je ook niet opjagen door de facebook- of instagramberichten van vrienden en kennissen die wél alles uit de kast halen om gezond te koken. Doe alles op jouw eigen tempo!
  7. Stil je honger: als je na een maaltijd nog een onbedwingbare drang hebt om de kast te plunderen, helpt het om je honger te stillen met water, thee of koffie. Ook gezonde tussendoortjes behoeden je voor een hongeraanval waardoor je te veel gaat eten tijdens je lunch of avondmaal. Snack je slim, dan hoef je er helemaal niet van bij te komen.
  8. Weet wat je eet: wil je een paar kilo’s verliezen, dan is een eetdagboek* bijhouden een goed begin. Het geeft je een duidelijk overzicht van wat je eet én waarom je dat doet. Dat is een goede manier om je eetgedrag onder controle te krijgen. Schrijf een hele week op wat je eet, dan zul je merken dat je meer eet dan je nodig hebt. Hierdoor ga je ook bewuster eten!

Download hier je eigen eetdagboek

Klik op de afbeelding en print je eetdagboek uit.

Voor vier dagen

Voor een week

*Met dank aan diëtiste Tanja Callewaert van het Dieethuis.

 

Bron: vrt.be en persbericht Viata

Ook lief voor je lijf:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content