Linzen spijsvertering

Gezond eten en toch een opgeblazen gevoel? Misschien is dit de reden

Door Rani Merckx

Een vers groentesoepje of frisse salade gegeten, en toch blijft je spijsvertering tegenwerken. Je krijgt er kop noch staart van. Misschien toch even je gerecht uitpluizen?

Want het zou wel eens kunnen dat er in je gerecht een bepaald ingrediënt zit dat je spijsvertering verstoort.

Schilletje of velletje te veel?

Ons lichaam verteert moeilijker peulvruchten als je geen rekening houdt met deze tip:

De schil, het velletje van erwten, bonen en linzen bevatten anti-voedingsstoffen die de vertering kunnen ontregelen. Als je ze niet correct klaarmaakt, komen de stofjes je lichaam binnen waardoor je de rest van je voedsel niet meer goed kunt verteren.

Om een opgeblazen gevoel te voorkomen, is het aan te raden om de peulvruchten eerst te laten weken. Zo worden de anti-voedingsstoffen geneutraliseerd. Het helpt ook om de buitenkant van de peulvruchten af te slijpen, zoals bij spliterwten en roze linzen.

Zo ga je aan het werk

  • Plaats je linzen – of andere peulvruchten – in een grote kookpot en zet ze onder koud water.
  • Terwijl grote bonen soms tot wel 24 uur nodig hebben, heb je voor linzen twee tot vier uur nodig.
  • Giet het af, en geef de linzen nog een kleine spoeling met vers, koud water.

Laat het kokkerellen maar beginnen!

Lekker met linzen

Met linzen kun je heel wat kanten uit: in een soep, salade of als vervanger voor vlees…

Bron: Purewow.com. Beeld: GettyImages

Ook lekker:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."