Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten
Getty Images

Een gezonde energieboost: 7x voordelen van matcha

Door Jolien Thieleman

De dag starten met een stevige tas koffie? Het is een gewoonte in heel wat huiskamers. Nochtans is er een alternatief dat gezonder is voor je lichaam én geest: matcha, het groene wonderdrankje dat al eeuwen in Japan wordt gedronken. Wat de voordelen zijn en hoe je het precies maakt? Dat ontdek je hier!

Het groene goud

Matcha betekent letterlijk ‘gepoederde thee’ en wordt al meer dan 1000 jaar gekweekt in Japan als basis van een traditionele theeceremonie. Vandaag de dag vormt het nog steeds een groot onderdeel van de Oosterse cultuur en is het enorm populair in Europa en de Verenigde staten.

Volgens Delphine, oprichtster van het Belgische Matcha The Green Gold, heeft het dan ook alleen maar voordelen:

  1. Matcha is een echte krachtpatser als het op antioxidanten aankomt. Dit stofje schakelt vrije radicalen uit die bepaalde kankers en hart- en hersenziektes veroorzaken. Je vindt antioxidanten vooral in vers fruit en groenten, maar matcha bevat met voorsprong het grootste aantal.
  2. Matcha geeft je een energieboost. Het energiepeil na een matcha blijft tot zes uur hoog en daalt dan weer geleidelijk, in tegenstelling tot koffie, waarbij je energiepieken en -dalen kunt ervaren.
  3. Het bevordert je concentratievermogen. Japanse boeddhisten drinken niet voor niets matcha vooraleer ze uren aan een stuk mediteren.
  4. Het geeft je een geruststellend en ontspannen gevoel. In matcha zit namelijk een grote hoeveelheid L-theïne: een aminozuur dat kalmeert en zorgt voor de aanmaak van dopamine, een stof die cruciaal is voor je geluksgevoel.
  5. Matcha, en meer specifiek EGCG (Catechines), versnelt het metabolisme wat de vetverbranding ten goede komt. Perfect dus om te integreren in een gezonde levensstijl.
  6. Chlorophylleen groen pigment dat de groene kleur geeft aan bladeren, heeft een zuiverende invloed op het lichaam.
  7. Het is volledig natuurlijk en heeft geen neveneffecten zoals een verhoogde hartslag of verhoogde bloeddruk.

De juiste kwaliteit

Matcha is één van de gezondste plantaardige producten op aarde, maar niet elk type is van even hoge kwaliteit. De kwaliteit herken je aan de kleur: hoe feller groen, hoe beter. De jonge blaadjes bovenaan de plant genereren de meeste gezondheidseffecten en zijn dus ook van de beste kwaliteit. Hoe meer je naar de onderkant van de plant gaat, hoe minder groen de kleur.

Hoe maak je het?

Matcha heeft een unieke, volle en lichtzoete smaak met een notige ondertoon en subtiele toetsen van spinazie en avocado. Kwalitatieve matcha is nooit bitter. Om de smaak volledig tot z’n recht te laten komen, zijn er enkele bereidingsregels:

  1. Doe een gram matcha in een kom. Dit staat meestal gelijk aan één bamboelepel.
  2. Voeg er een beetje warm water (70 tot 80°C) aan toe en klop het poeder volgens de traditie los met een speciale bamboe whisk. Na het whisken krijg je een perfecte crèmige matcha.
  3. Voeg warm water toe voor thee of kies voor opgeschuimde melk voor een heerlijke matcha latté.

Goed om te weten: in een gesloten en luchtdicht foliezakje blijft het meer dan twee jaar goed. Indien bewaard in de koelkast, houdt het matchapoeder zijn smaak en kleur tot 6 maanden na opening.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

6x mégalekker met matcha

Naast drankjes, kun je nog heel wat andere dingen maken met matcha. Denk maar aan verse smoothies, yoghurt of een heerlijk gebak. Onze Libelle Lekker-collega’s verzamelden alvast een aantal heerlijke recepten. Wat dacht je van een cheesecake of pannenkoeken met matcha?

Bron: Matcha The Green Gold

Lees ook:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!