Oorproblemen: welke komen het meest voor en wat doe je dan best (niet)?
Oorpijn, oorsuizen, het gevoel dat er continu een prop in je oor zit, slecht(er) horen … we krijgen allemaal weleens te maken met oorproblemen. Uit het Nationaal Ooronderzoek blijkt dat zelfs 70 procent er last van heeft. Maar welke oorklachten komen nu het meest voor en wat doe je dan best?ย
Meest voorkomende oorproblemen
Slechthorendheid staat met stip op nummer 1 in het lijstje oorproblemen.ย Daarnaast blijken er nog oorklachten te zijn die vaak opduiken, volgens het Nationaal Ooronderzoek dat uitgevoerd werd in opdracht van A.Vogel:
- Bijna de helft (47 procent) heeft last van oorsmeer-gerelateerde klachten zoalsย overmatig oorsmeer, een verstopt gevoel of een oorsmeerprop.
- Voor 35 procent van de bevraagden is oorsuizen of een piep in de oren een probleem.
- 22 procent geeft aan regelmatig jeuk in de oren en een geรฏrriteerde gehoorgang te hebben.
- Oorpijn en oorontsteking komen in mindere mate voor, respectievelijk 10 en 6 procent.
Uit het onderzoek blijkt ook dat 37% van de Belgen de oorklachten als (zeer) hinderlijk ervaart. En mannen (42%) hebben meer last van gehoorproblemen dan vrouwen (32%).
De oorzaken van oorproblemen
Dit zijn de voornaamste triggers van gehoorproblemen en oorklachten:
- ouder worden
- lawaai
- eczeem
- suikerziekte
- virale infecties, bv. een verkoudheid
Maar dat is nog niet alles. Ook oordopjes gaan niet vrijuit in dit lijstje. We gebruiken ze steeds meer, en voor verschillende zaken. Denk maar aan slapen, zwemmen, en muziek beluisteren (maar liefst 70 procent gebruikt daarvoor oorplugs). Oordoppen zijn helaas niet zo onschuldig als ze lijken, want ze duwen het oorsmeer steeds verder in het oor. Daardoor gaat het oorsmeer ophopen en leidt het tot een oorsmeerprop.
Gebruik oordoppen dus met mate en enkel als het echt nodig, bv. om je gehoor te beschermen tegen lawaai.
Do’s-and-don’ts bij oorproblemen
DO
- Ga naar deย huisarts of specialist als je merkt dat je gehoorproblemen of oorklachten niet zomaar voorbijgaan. Maar liefst 63 procent stapt niet naar de dokter en neemt liever het heft in eigen handen om de klachten op te lossen. Met soms nog meer schadelijke gevolgen voor je gehoor.
- Reinig je oren op een veilige manier: gebruik nooit een voorwerp dat kleiner is dan het puntje van je pink om je oren te reinigen. Zo tast je de gehoorgang niet aan.
- Gebruik eventueel een oorspray om klachten zoals jeuk en oorsmeer te verzachten.
DON’T
- Reinig je oren nietย te vaak. Anders raakt je gehoorgang makkelijk geรฏrriteerd.
- Gebruik geen wattenstaafjesย om je oren te reinigen, of rare voorwerpen zoals sleutels, of pincetten.ย Daarvoor is de uitwendige gehoorgang te fragiel, en kan er een uitwendige gehoorganginfectie ontstaan.ย En als je toch wattenstaafjes wilt gebruiken, doe dit alleen om de oorschelp te reinigen, nooit je gehoorgang.
Bron: Nationaal Ooronderzoek in opdracht van A.Vogel
Met dank aan prof.ย dr.ย Els De Leenheer, diensthoofd Neus-, keel en oorchirurgie van het UZ Gent.
Lees meer over je gezondheid:
- Vitaminesupplementen: hoe gezond zijn ze echt?
- Dit vertelt de kleur van je urine over je gezondheid
- Goeie vraag: gaan vitamines en mineralen verloren in de microgolfoven?
Volg ons opย Facebook,ย Instagram,ย Pinterestย en schrijf je in op onzeย nieuwsbriefย om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!