Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten
© Getty Images

Een weekje op reis? Zo beperk je de ‘suikerschade’

Een tripje gepland terwijl je net minder suiker wou eten? We vroegen diëtiste Wendy De Munter hoe je suikers en calorierijke voeding mijdt op reis.

Dat ontbijtbuffet overleven…

“Bij het ontbijt zijn volkorenbrood, beschuiten of pistolets een betere keuze dan pannenkoekjes, croissants en koffiekoeken. Heel vaak vind je aan het ontbijt wel muesli en ongesuikerde ontbijtgranen. In combinatie met melk of yoghurt is dat een prima start (niet alleen op hotel). Voeg er wat vers fruit aan toe en je hebt alles binnen wat je nodig hebt.

Wil je op die bruine pistolet graag zoet beleg? Smeer dan een dun laagje confituur of honing. Liever hartig? Dan zijn kippenwit, hesp en gerookte vleeswaren een goede keuze. Salami, chorizo, vleessalades en worstjes mijd je best. Af en toe een gekookt eitje of een sneetje kaas kan ook.”

Tussendoortjes to the rescue

“Een hele dag gewandeld? Dan kun je uitgehongerd terugkomen om aan het avondbuffet de ongezondste troep eerst naar binnen te spelen. Dat voorkom je door gezonde tussendoortjes te voorzien. Een stuk fruit of een droge koek is op vakantie het handigste.”

De juiste keuze op restaurant

Ga je elke middag of avond uiteten? Probeer dan goed af te wisselen tussen een salade met brood en een warme maaltijd. Bereidingen met veel saus en gefrituurde gerechten vermijd je best. In Spanje vervang je de vette tapas best door gevulde paprika’s en gegrilde vis. Wil je in Italië een pizza bestellen? Kies dan de vegetarische. In Frankrijk smaken uiensoep en ratatouille net zo lekker als gerechten met boterachtige sauzen.

Kijk ook goed naar de verhoudingen op je bord. Een vierde gekookte aardappelen, rijst of pasta vul je aan met een half bord groenten en een beperkte hoeveelheid vlees. De bereide vleesschotels met sauzen en vet vlees schrap je sowieso best. Wissel een stuk mager vlees af met gegrilde of gestoomde vis. Aan de (Middellandse) zee vind je sowieso lekkere visgerechten in papillot.

Alcohol met mate

Mensen doen zichzelf vaak de das om met te veel frisdrank en alcohol. Zeker cocktails zijn vaak erg suikerrijk. Wil je toch wat drinken? (Schuim)wijn of champagne is de beste keuze. Water, koffie of thee is vanzelfsprekend nóg beter.

Je gaat natuurlijk niet op reis om te vermageren, en het is best oké om te genieten van je dessertje. Kies liever sorbet dan roomijs en beweeg. Een fikse wandeling, een paar baantjes in het zwembad, een uurtje in de fitness van het hotel … Je hebt best wel wat mogelijkheden.

Als je de tips hierboven zo goed mogelijk ter harte neemt, zul je niet vermagerd terugkomen, maar je hebt de schade wél beperkt en je kunt je na je vakantie makkelijker herpakken.

Met dank aan Wendy De Munter

Beeld: Getty Images

Dit artikel maakt deel uit van ons minder-suiker-dossier. Benieuwd naar meer? Klik hier!

Meer over suiker

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content