© Getty Images

Suikerarm lunchen: 6 recepten om nú uit te proberen

Oef, je hebt de ochtendrush overleefd zonder (al te veel) suikers! Hoe kun je nu gezond en suikerarm lunchen zodat je ook die namiddag nog doorkomt?

Tip 1: Neem echt een lunchpauze

Vroeger was de lunch het moment bij uitstek om even te pauzeren. Tegenwoordig, en in niet-coronatijden, welteverstaan, eet tot 60% van de werknemers achter zijn bureau. Resultaat?

Iedereen kiest voor een broodje omdat dat in je hand past en je dus ondertussen nog snel door je mails kunt scrollen. Belegde (witte) broodjes bevatten echter veel koolhydraten en toegevoegde suikers.

Als je toch een halfuurtje de tijd neemt om naar de kantine of keuken af te zakken, moet die lunch niet per se in je hand passen. De bonus? Je gaat ontspannen weer aan de slag omdat je kunt bijpraten met je collega’s.

Tip 2: Kies een salade met proteïnen en gezonde vetten

Akkoord, een zelfgemaakte salade vraagt wat voorbereiding, maar het is wel een betere keuze dan het broodje uit de kantine. Je kunt eindeloos variëren met slasoorten en eventueel de gegrilde groentjes van de avond ervoor toevoegen.

Al gemerkt dat enkel rauwkost de maag niet zo denderend vult? Met wat kikkererwten heb je een ideale combinatie van gezonde koolhydraten, vetten en eiwitten. Ook stukjes vette vis (zoals zalm of makreel) of blokjes gevogelte bezorgen je de proteïnen die je nodig hebt.

Tip 3: Maak een echt broodje gezond

Wil je toch graag een stukje brood ‘s middags? Let dan hierop:

  • Suikerarme broodsoorten zijn zuurdesembrood, roggebrood en volkoren pitabrood.
  • Kies naast wat rauwkost voor proteïnerijk beleg zoals eieren, tonijn of garnalen. Dat vertraagt de vrijgave van suiker en houdt je bloedsuikerspiegel stabieler.
  • Let op met sausjes. Die zitten vaak vol suiker. Je zelfgemaakte dressing is trouwens tóch lekkerder.

Tip 4: Drink water, water, water

Maak niet langer de klassieke fout door je maaltijd door te spoelen met een blikje frisdrank. Je hebt zo al gauw 6 theelepels suiker binnen. Drink je liever light? Uit onderzoek blijkt dat wie veel light drinkt niet slanker is. Je houdt de zoete smaak bovendien in je mond, waardoor je in de namiddag al vlot weer in de zoetigheden vliegt.

Lees ook: Heerlijke recepten voor suikerarme drankjes

6x gezond en zelfgemaakt

Beperkt suikerarm eten je keuzes? Helemaal niet! Of je nu kiest voor een suikerarm belegd broodje, een salade met vis, vlees of volledig vegetarisch, met de juiste ingrediënten ga je voldaan weer aan de slag, zonder schuldgevoel.

Bron: Minder suiker, zo lukt het! door Katherine Bassford. 

Dit artikel maakt deel uit van ons Minder-suiker-dossier. Benieuwd naar meer? Klik hier!

Meer over suiker

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content