© Getty Images

Nachtelijk plassen: 5x tips om het te verminderen

Door Jolien Thieleman

Vervelend is het, ‘s nachts een aantal keren uit je bed moeten om naar het toilet te spurten. Heb jij er ook last van, ook al drink je niet zoveel ‘s avonds? Met deze tips kun je nachtelijk plassen verminderen.

Nachtelijk plassen

In normale omstandigheden produceer je 1 tot 2 liter urine per etmaal, waarvan slechts 25% tijdens de nacht. ‘s Nachts zou je dus normaal moeten kunnen doorslapen zonder te plassen. Maar als je meerdere keren moet opstaan om naar het toilet te gaan, dan is de kans groot dat je een overactieve blaas hebt. Dat wordt ook wel nocturie of nycturie genoemd, waarbij je ‘s nachts een verhoogde urineproductie hebt.

Iedereen kan er last van hebben, maar het komt iets meer voor bij vrouwen, en ook de leeftijd heeft ermee te maken. Die doet de blaascapaciteit namelijk verminderen.

Oorzaken van nocturie

Er zijn verschillende oorzaken waardoor je een verhoogde urineproductie kunt hebben, de ene al wat onschuldiger dan de andere:

 • Teveel drinken en eten voor het slapengaan
 • Verstoring van het antidiuretisch hormoon (ADH of vasopressine) dat ervoor zorgt dat je ‘s nachts minder urine aanmaakt
 • Verstoorde nierfunctie
 • Blaasstoornissen, bv. het ongecontroleerd samentrekken van de blaas, waardoor je vaker naar het toilet moet gaan
 • Voor mannen: prostaatproblemen
 • Oedeemvorming (vochtopstapeling)
 • Sommige geneesmiddelen
 • Een onderliggende ziekte

Moet je ermee naar de dokter?

Heb je erg veel last van nachtelijk plassen, en lijdt je nachtrust eronder? Maak dan zeker een afspraak bij je huisarts om het te laten controleren. Alleen zo ben je zeker van de oorzaak van het probleem, en kan er op de best mogelijke manier iets aan gedaan worden. Je arts kan de volgende dingen onderzoeken:

 • Evaluatie van je drink- en eetpatroon
 • Hormoonstoornissen
 • Blaas- en prostaatproblemen
 • Urineweginfecties
 • Nierproblemen
 • Hartproblemen

Tips om nachtelijk plassen te verminderen

Het is belangrijk om het kwaaltje aan te pakken, want zo zal je slaapkwaliteit er aanzienlijk op vooruitgaan. Steeds je nachten onderbreken om meermaals naar het toilet te gaan, zorgt er namelijk voor dat je niet diep kunt inslapen. Een onderzoek toont zelfs aan dat mannen en vrouwen (van alle leeftijden) met nocturie overdag minder energie en levenslust vertonen dan mensen die rustig kunnen doorslapen.

 1. Drink niet meer na 20u ‘s avonds. Dat is perfect oké als je doorheen de dag anderhalve liter water hebt gedronken.
 2. Beperk cafeïne- en alcoholgebruik, want dergelijke drankjes werken vochtafdrijvend.
 3. Let ook op met eten voor het slapengaan. De spijsvertering stimuleert de urineproductie.
 4. Zwellen je benen overdag op? Rust dan met je benen omhoog op een kussen. Trek eventueel steunkousen aan.
 5. Op aanraden van je arts kun je in de (late) namiddag een diureticum (vochtafdrijver) innemen, of een desmopressine: dat is een synthetisch vervangmiddel voor het natuurlijke hormoon dat je nachtelijke urineproductie onder controle houdt.

Niet echt. Het verschil tussen nocturie en bedplassen bestaat erin dat een bedplasser niet wakker wordt bij het gevoel van een volle blaas, en een nocturiepatiënt wél. Wil je meer weten over bedplassen? Klik dan zeker nog even door naar dit artikel.

Bron: Belgian Association of Urology

Lees ook:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content