Pijn tijdens het vrijen: oorzaken én oplossingen

Pijn tijdens het vrijen: oorzaken én oplossingen

Seks is gezond, goed voor je relatie én leuk. Althans, dat zou het moeten zijn. Heb je last van pijn tijdens het vrijen? Daar bestaan verschillende mogelijke oorzaken, maar gelukkig ook oplossingen voor. 

Waarom heb je pijn tijdens het vrijen?

Persoonlijke verzorgingsmiddelen

Verzorgingsmiddelen zoals zeep, massageolie en zelfs wc-papier bevatten parfum, chemicaliën en kleurstoffen die je vagina kunnen irriteren. En dat je geslachtsdeel daar niet blij mee is, zul je ook ervaren tijdens een stoeipartij met je partner. Het advies is om elke dag één of twee keer je vagina met gewoon lauwwarm water te wassen. Meer info vind je hier.

Medicijnen, antibiotica of stress

Bepaalde medicijnen en stress kunnen een vaginale schimmelinfectie veroorzaken. Niet bepaald een pretje als je graag van katoen geeft. Denk je hier last van te hebben? Raadpleeg je huisarts die jou een medicijn of zalf kan voorschrijven om de infectie te bestrijden.

Vaginisme

De dames die lijden aan vaginisme gaan onbewust hun spieren in de vagina samentrekken, waardoor penetratie onmogelijk of pijnlijk wordt. Tip: ga langs de huisarts, zodat die kan uitsluiten of het een psychisch of lichamelijk probleem is. Bovendien kan hij of zij je doorverwijzen naar een seksuoloog, die je leert hoe je jouw vagina kunt laten ontspannen.

Een onprettige sekstechniek

Een potje vrijen is alleen leuk als je er allebei van kunt genieten! Is er een bepaald standje dat je niet ligt en zelfs pijn doet? Praat er dan samen over.

Niet opgewonden genoeg

Als de vagina té droog is, wordt seks sowieso pijnlijk. Lijk je nog niet opgewonden genoeg? Laat dat voorspel dan gewoon wat langer duren of gebruik wat glijmiddel.

Je bekkenbodemspieren te veel aanspannen

Sommige vrouwen gaan deze spieren soms onbewust te veel aanspannen tijdens de daad. Hierdoor kun je na de seks een zeurende pijn ervaren beneden. De oplossing? De bekkenbodemspieren trainen met pilates-oefeningen, bijvoorbeeld.

pijn tijdens het vrijen

Endometriose

Endometriose: een verschijnsel waarbij het baarmoederslijmvlies buiten de baarmoederholte groeit. Dit kan zich gaan hechten aan de eierstokken of eileiders. Hierdoor wordt alles minder flexibel en kan er pijn optreden tijdens de vrijpartij. In dit geval mag je zeker niet twijfelen om naar de dokter te trekken. Die kan jou medicijnen voorschrijven om de groei van het baarmoederslijmvlies onder controle te houden of om het chirurgisch te laten verwijderen.

Cyste(n) op de eierstokken

Een cyste is een met vocht gevulde holte, die door de schommelingen van jouw hormonen op de eierstokken kunnen groeien. Tijdens het vrijen kunnen deze cysten springen, wat zorgt voor een heftige stekende pijn. Maar niet alleen het knappen kan pijnlijk zijn, de cyste zelf kan ook een voortdurende doffe pijn in je onderbuik veroorzaken. Gelukkig kan de huisarts of gynaecoloog wel beslissen om de cyste(n) te verwijderen.

Lichen sclerosus

Dit is een hardnekkige genitale huidaandoening waarbij de huid rondom of zelfs in de vagina zijn elasticiteit verliest en kan scheuren. Het kan de rest van je leven blijven, maar voor meisjes in de puberteit is er een kans om eruit te groeien. De arts kan ook een zalfje voorschrijven om de klachten te verminderen.

Gekantelde baarmoeder

Een gekantelde baarmoeder is gelukkig niet slecht voor je gezondheid, maar helaas soms wel pijnlijk bij enkele seksstandjes. Kies daarom voor standjes waarbij er minder diep gepenetreerd wordt.

Coverbeeld: iStock

Nog meer lezen:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Lees verder na de reclame

Het volgende Libelle-artikel is echt even het wachten waard :)