© Getty Images

De valkuilen van natuurlijke suikers

Dat je toegevoegde suikers maar beter beperkt, weet je al. Maar zijn er ook valkuilen bij de suikers die je van nature vindt in groenten, fruit en zuivel?

Valkuil 1: Fruit is toch sowieso supergezond?

Vergis je niet: een banaan bevat 18 gram suiker per 100 gram. En dat is en blijft 18 gram suiker. Kun je dan net zo goed je banaan vervangen door koek of snoep?

Nee hoor, maar fruit, hoe gezond ook, eet je best met mate. Dus twee à drie stuks per dag volstaan.

Valkuil 2: Van suikers in groenten en fruit krijg je toch geen gaatjes?

Denk niet dat de suikers in je groenten en fruit onschuldig zijn voor je tanden. Ook van nature aanwezige suikers veroorzaken tandbederf. Vooral wanneer je bijvoorbeeld sinaasappelen perst, kunnen de suikers in vloeibare vorm gemakkelijk gaatjes veroorzaken. Goed poetsen is en blijft dus de boodschap.

Toch vooral voordelen!

Voordeel 1: Brandstof om te sporten

Koolhydraten zijn dé bron van energie voor je gaat sporten. Je zou wel op een proteïne- of vetrijke maaltijd kunnen gaan sporten, maar comfortabel voelt dat niet. Een banaan (of een bord pasta) een uurtje voor je intensief traint, is geen overbodige luxe!

Voordeel 2: Fruit bevat broodnodige bouwstoffen

Je vindt meer dan alleen suiker in fruit en groenten. De vezels, vitaminen en mineralen die er ook in zitten, heb je broodnodig. Doordat je ook allerlei andere bouwstenen in groenten en fruit vindt, blijft je maag bovendien langer gevuld dan wanneer je voor geraffineerde suikers zou kiezen.

Beeld: Getty Images

Dit artikel maakt deel uit van ons minder-suiker-plan. Benieuwd naar meer? Klik hier!

Meer over natuurlijke suikers

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content