Ooglidcorrectie: welke mogelijkheden zijn er?

Ooglidcorrectie: welke mogelijkheden zijn er?
Getty Images

Helaas zorgt de tand des tijds ervoor dat onze huid verslapt en gaat hangen, ook die aan je oogleden. En dat kan letterlijk een doorn in het oog zijn. Want hangende oogleden zorgen niet alleen voor een vermoeide blik, maar soms ook voor ontstekingen en andere problemen. Een ooglidcorrectie of ooglidplastie kan de oplossing zijn. Wij vroegen twee experts naar hoe deze ingreep in z’n werk gaat.

Hangende oogleden: oorzaken en gevolgen

Hangende oogleden ontstaan doordat de huid doorheen de jaren haar elasticiteit verliest en bijgevolg slapper wordt. De weefsels zijn delicaat en kunnen eerder dan de rest van het lichaam verslappen. Maar ook vochtophopingen of spierziekten kunnen aan de basis liggen.

Her gevolg is een vermoeide of trieste blik. Maar hangende oogleden kunnen ook oogontstekingen en een verminderd zicht veroorzaken.

Plastisch chirurg Anne Missotten: “Hangende oogleden komen zowel bij mannen als vrouwen voor. De ingreep gebeurt nog altijd bij iets meer vrouwen, omdat zij er het vaakst last van ondervinden. Denk maar aan moeilijker make-up kunnen aanbrengen. Hangende oogleden komen zelden voor onder de leeftijd van 35 jaar, maar dat is natuurlijk persoonsgebonden. Er spelen naast ouderdom ook heel wat andere factoren mee, zoals erfelijkheid. En ook niet iedereen krijgt er last van.”

Ooglidcorrectie: welke behandelingen zijn er?

Als je last hebt van hangende oogleden, zijn er twee opties om ze te behandelen: chirurgisch (ooglidplastie) of niet-chirurgisch (plasmalift).

Ooglidplastie

Dr. Anne Missotten: “Alles begint met een goed gesprek. Tijdens de eerste raadpleging bespreek ik altijd de wensen en verwachtingen, maar leg ik ook eventuele beperkingen en risico’s uit. Ook al is deze ingreep veilig en betrouwbaar met relatief weinig ongemak. Daarnaast onderzoek ik ook de bovenste oogleden. Hoeveel overtollige huid is er? Is de huid rekbaar genoeg? Wat is het overschot dat weggenomen kan worden als de ogen gesloten zijn? Al die zaken gaan we nauwkeurig na om een succesvolle ingreep met een naturel effect te garanderen.”

Hoe gaat een ooglidplastie in z’n werk?

  • Eerst worden de oogleden nauwkeurig afgetekend.
  • De overtollige huid, en vaak ook een klein beetje vet onder de huid, wordt verwijderd met electro-chirurgie.
  • Het fijne littekentje is nauwelijks zichtbaar omdat het in de ooglidplooi valt.
  • De ingreep gebeurt in de praktijk of het ziekenhuis onder plaatselijke verdoving en duurt ongeveer een uur.

Wat na de ingreep?

Dr. Anne Missotten: “Na de ingreep kan de patiënt meteen naar huis, maar omdat de oogleden gezwollen kunnen zijn, is het geen goed idee om zelf naar huis te rijden. Het is ook raadzaam om een pijnstiller te nemen, al zal de pijn na de eerste nacht al verdwenen zijn. De oogleden kunnen gedurende een tiental dagen blauwe plekken vertonen, maar dat is – net zoals de zwelling – tijdelijk. Enkele dagen na de operatie halen we tot slot de draadjes eruit. De ingreep geeft meteen effect, maar het echte eindresultaat is pas na een aantal maanden zichtbaar, omdat er de eerste tijd nog altijd een heel lichte zwelling kan zijn. Het is aan te raden om de zon gedurende enkele weken na de ingreep te vermijden, of buiten een zonnebril te dragen.

De correctie zelf is blijvend, maar door veroudering kan de huid natuurlijk door de jaren weer gaan hangen, waardoor een nieuwe ingreep na verloop van tijd nodig kan zijn. Goed om te weten is ook dat we beide ogen altijd gelijktijdig behandelen.”

Plasmalift

Liever geen chirurgie? Dan is er ook een niet-chirurgische ooglidcorrectie mogelijk. Al moet je er hier wel rekening mee houden dat het effect minder blijvend is dan een chirurgische en je dus mogelijk een herhaalbehandeling nodig hebt na een aantal jaren.

Hoe gaat een ooglidcorrectie met plasmalift in z’n werk?

Esthetisch arts Orlando Argento: “Bij de plasmalift maken we met een plasmapen kleine ‘gaatjes’ op de huidplooi van het ooglid, waardoor plasma vrijkomt. Dat plasma doet je huidvezels krimpen en maakt je huid strakker. Kortom: je hangende oogleden worden op een natuurlijke manier gelift. Het is een veilige techniek zonder littekens of blauwe plekken.”

Wat na de ingreep?

Dr. Orlando Argento: “Een ooglidcorrectie met plasmalift is een oppervlakkige behandeling. Daardoor zijn er geen littekens. Er kan wel wat tijdelijke zwelling en roodheid zijn, en lichte korstvorming. Het is belangrijk om hier niet aan te trekken. De eerste weken na de behandeling raden we directe blootstelling aan zonlicht af. Het resultaat is meteen zichtbaar en houdt een tweetal jaar aan.”

Met dank aan dr. Anne Missotten en dr. Orlando Argento.

Dit vind je vast ook interessant:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Lees verder na de reclame

Het volgende Libelle-artikel is echt even het wachten waard :)