paars
purple vegetables and fruits on wooden background - eggplant, peppers, beets, cauliflower, green beans, cherry tomatoes, plums, blackberries, basil, onion, black currants, cabbage; Shutterstock ID 465597641; Projectnummer: Libelle online; Uitgave: Paars eten - trend 2017; Traffic: Rani Merckx; Anders: LEKKER

Eet jij wel genoeg van deze kleur?

Door Rani Merckx

Steeds vaker banen paarse groenten en fruit zich een weg naar onze borden. En gelukkig maar! Het maakt van je bord niet alleen een schilderachtig plaatje, maar ze zijn ook nog eens ongelooflijk gezond. 

Fifty shades of purple

Uit een onderzoek van de Amerikaanse winkelketen Whole Foods blijkt dat het winkelkarretje van mensen in 465 winkels van onder de hele wereld steeds vaker paars kleurt. Iets wat wij dik oké vinden, en niet alleen voor die kleurrijke toets in ons bord. Paarse groenten en fruit blijken nog meer voordelen te hebben:

Kleur beschermt je gezondheid

Fruit en groenten halen hun kleur uit pigmenten die ter bescherming dienen tegen verschillende aanvallers. Diezelfde pigmenten beschermen ons tegen vrije radicalen – denk aan luchtvervuiling of chemicaliën – in onze cellen. Een teveel van deze ongewenste gasten in ons lichaam is nefast voor onze gezondheid. Wie gezond wil eten én leven, kiest dus best voor kleur. Onze tip? Dwaal dit jaar eens af van je vertrouwde kleurenpalet in de keuken en en combineer naar smaak en goesting.

Antioxidanten en zo

Waarom paarse groenten en fruit zo goed voor je zijn? De heldere kleur geeft de nutriëntendichtheid aan. Deze voedingsstoffen worden onderverdeeld in macronutriënten (vetten, koolhydraten en eiwitten) en micronutriënten (vitamines, mineralen en sporenelementen). Voedingsstoffen die ons lichaam nodig heeft om goed te functioneren. Daarnaast zitten de paarse varianten boordevol antioxidanten. En die helpen je in de strijd tegen ontstekingen, ouderdomstekenen en allerlei ziekten. Bovendien bevordert de grote hoeveelheid vitamine C en voedingsvezels onze spijsvertering en darmflora.

Redenen genoeg om deze paarse deugden wat vaker op je weekmenu te zetten, toch?

Bron: Goodhousekeeping, rubriek.nl, Nina.be

Meer lezen

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."