Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten
Getty Images

Last van hoofdroos? Deze shampoos kunnen helpen!

Door Jolien Thieleman

Kamp jij met de welbekende schilfertjes op de hoofdhuid, ook wel hoofdroos genoemd? Dan ben je vast naarstig op zoek naar een oplossing, want aangenaam en charmant is het niet echt. Deze shampoos kunnen soelaas bieden.

Wat is hoofdroos?

Hoofdroos, ook roos of schilfertjes op de hoofdhuid genoemd, is een kwaaltje waar je op elke leeftijd last van kunt krijgen. De oorzaak ervan heeft te maken met hoe snel de cellen op je hoofdhuid zich vernieuwen: hoe sneller dat gebeurt, hoe meer kans je krijgt op roos. Omdat de oude cellen sneller loslaten, kunnen ze aan elkaar kleven waardoor zichtbare schilfers ontstaan.

Hoofdroos uit zich dus vooral in losse schilfertjes over de hele hoofdhuid. Ze zijn dikwijls klein, poederachtig en dwarrelen van je hoofdhuid tot op je schouders. Vooral op donkere kleding kan dit erg opvallen. Meestal gaat de aandoening gepaard met jeuk.

Wat kun je eraan doen?

De aandoening is vervelend, maar niet besmettelijk of gevaarlijk. Het kan ook geen haaruitval veroorzaken. Bovendien verdwijnt het meestal spontaan, al zijn er een aantal dingen die je kunt doen om het proces te versnellen.

  • Ga eerst langs bij de huisarts of dermatoloog om te beslissen of je de schilfertjes zelf kunt behandelen. Er zijn namelijk aandoeningen die op hoofdroos lijken, maar een andere behandeling vragen. Denk maar aan psoriasis of een contactallergie.
  • Was je haar zo’n twee keer per week met een antiroos-shampoo. Laat de shampoo altijd even inwerken (of volg de instructies op de verpakking). De formule bevat immers werkzame stoffen die ontstekings- of jeukwerend werken.
  • Spoel je shampoo goed uit met lauw (geen té heet) water. Zo vermijd je dat er productresten achterblijven in je haren. Als ze ophopen, kunnen ze uiteindelijk voor irritatie zorgen.
  • Controleer of je hoofdhuid niet overgevoelig reageert op bepaalde haarproducten zoals haarspray en -mousse. Sommige producten bevatten agressieve bestanddelen die je hoofdhuid uitdrogen. Laat ze dus best een tijdje achterwege.
  • Krab of pulk niet aan de schilfertjes. Dat kan wondjes op je hoofdhuid veroorzaken.
  • Maak je haarborstel regelmatig schoon en vervang wekelijks je hoofdkussen. Zo voorkom je dat talg, stylingresten, vuiltjes en oude schilfers terug in je haren komen.

In je winkelmandje

1

Dercos Anti-Roos Shampoo

hoofdroos

Deze shampoo werkt tegen hardnekkig roos vanaf het eerste gebruik. De bestanddelen hechten de cellen van de hoofdhuid weer aan elkaar om roos te voorkomen, terwijl de hoofdhuid wordt gezuiverd en langdurig wordt gereguleerd (Dercos, € 14,25 bij Farmaline).

2

Intensieve Kuurshampoo tegen Roos

hoofdroos

Yves Rochers ultrazachte shampoo tegen roos is geformuleerd op basis van granaatappel en verwijdert schilfering vanaf de eerste wasbeurt. De shampoo bevat 96% natuurlijke ingrediënten en is volledig biologisch afbreekbaar (Yves Rocher, € 8,90).

3

Anti-Dandruff Treatment Shampoo

hoofdroos

Uriage ontwikkelde deze shampoo met Thermaal Water uit de Franse Alpen. Hij verwijdert droge en vette schilfertjes, zuivert je lokken en verzacht jeuk. De hoofdhuid wordt daarbij intensief gekalmeerd en beschermd (Uriage, € 12,90 bij Farmaline).

4

Care Taker Scalp Soothing Shampoo

hoofdroos

Deze zachte shampoo werd speciaal ontwikkeld voor de gevoelige hoofdhuid en bevat natuurlijke bestanddelen tegen hoofdroos. De formule bevat geen siliconen en parabenen (Noughty, € 8,99 bij Di).

5

Tarwe Stabiliserende Shampoo

Weleda’s stabiliserende shampoo vermindert roosvorming, bevordert een gezonde hoofdhuid en reinigt je haar zacht. Hij werd verrijkt met tarwekiemolie: een ingrediënt dat bijzonder geschikt is voor de verzorging van de droge (hoofd)huid (Weleda, € 12,49).

Ook over je haar:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!