5x mythes rond voeding die je volgens diëtisten niet moet geloven

Door Celine Werner

Door enkel Google te raadplegen of de verhalen van je beste vriendin te geloven die net ettelijke kilo’s afviel, zul je sneller bepaalde mythes rond voeding geloven. Diëtisten vinden daarom dat het hoogtijd is om dit voor eens en altijd recht te zetten. Zo gezegd, zo gedaan! 

5x mythes rond voeding

1. Koolhydraten zijn de vijand

Akkoord, van een koolhydraatarm dieet zul je vast wel wat gewicht verliezen. En voor sommige mensen − zoals diabetespatiënten bijvoorbeeld − is het soms inderdaad een goed idee om ze achterwege te laten. Maar besef wel dat koolhydraten noodzakelijk zijn om je lichaam energie te geven, een beetje zoals een wagen die z’n brandstof nodig heeft. Het advies luidt wel: om ze op te nemen uit fruit, groenten en volle granen. En niet uit geraffineerde granen en zoete drankjes.

2. Het is goed als je snel afvalt

Vrouwen die op dieet zijn, willen vaak snel resultaat. En als dit ook effectief lukt, zijn ze laaiend enthousiast. Helaas is dit te mooi om waar te zijn, want als je in sneltempo gewicht verliest, is dat dikwijls een teken dat je je eetgewoontes drastisch hebt aangepast. De kans zit er dus dik in dat je die gewoontes niet zult volhouden.

Ga daarom te rade bij een diëtist, om te weten hoeveel calorieën je dagelijks best inneemt. En onthou vooral: alles op z’n tijd!

3. Koemelk is niet goed voor je lijn

Probeer je melk, net als koolhydraten te vermijden? Wel, als er geen sprake is van een allergie, is er daar eigenlijk geen geldige reden voor. Integendeel zelfs, koemelk is gezond!

En wat met plantaardige melk, zoals sojamelk bijvoorbeeld? Deze zijn zeker niet slecht, maar je kunt het absoluut niet vergelijken met de hoeveelheid aan vitaminen, mineralen, calcium en proteïnen die je in koemelk terugvindt.


giphy.com 

4. Dieet- en suikervrije producten zullen jou kilo’s doen verliezen

We snappen dat mensen zich snel laten misleiden door producten met het woordje ‘dieet’ op. Maar helaas hebben dergelijke voedingswaren net het omgekeerde effect. De reden? Ze voegen vaak andere producten − zoals bijvoorbeeld zoetstoffen − toe die eveneens niet goed voor je zijn. Erger nog: artificiële suikers zullen jou in gewicht doen toenemen en kunnen diabetes verergeren.

5. Het ontbijt is de belangrijkste maaltijd van de dag

Er heerst een soort van taboe rond het skippen van je ontbijt. Maar heb je bij het ontwaken echt geen honger? Dan moet je eigenlijk ook niet eten! Eten doe je alleen als je maag knort! Het geheim zit ‘m eigenlijk in het herkennen van trek en een vol gevoel.

Bron: brit.co – Beeld: gettyimages.be

SAMEN SLANK: WE GAAN ERVOOR!

Doe jij al mee aan de Samen Slank-challenge? Meer bewegen, gezonder eten of in het algemeen fitter worden: samen worden we de beste versie van onszelf! Twee keer per week ontvang je de Samen Slank-nieuwsbrief en bovendien kun je voor nòg meer motivatie terecht in de Goed in je vel met Libelle-groep. Klik snel hier voor meer informatie over de challenge en schrijf je in!

Nog meer samen slank:

Partner Content