schimmel

Schimmel op je eten? In deze gevallen volstaat het om het weg te snijden

Door Celine Werner

Ben jij ook zo iemand die etenswaren meteen in de vuilbak smijt van zodra er een beetje schimmel op zit? Wel, dan doe je er goed aan om dit lezen, want soms volstaat het om het ‘donsje’ gewoon weg te snijden.

Let wel: sommige schimmels kunnen totaal geen kwaad, terwijl anderen tot een voedselvergiftiging kunnen leiden. De Amerikaanse Food Safety and Inspection Service maakte daarom onderstaande handige lijst.

Opgelet voor mycotoxinen

De stof mycotoxine is de boosdoener als het op schimmel aankomt. Bepaalde typen van dit gif kunnen zelfs kankerverwekkend zijn. Mycotoxinen worden voornamelijk aangetroffen in appels, selderij en druivensap, maar ook in kruiden, noten en granen. Bovendien verdwijnen ze niet door voedsel te koken.

Soms kun je die schimmel gewoon wegsnijden, maar vaak vormen ze bepaalde soorten draden door de etenswaren heen en moet je deze dus in hun geheel weggooien.

Dit mag je wegsnijden

  • Groenten en (hard) fruit met een relatief laag vochtgehalte (kool, wortel, paprika). Kleine plekken kunnen worden afgesneden. Ronde plekken op bijvoorbeeld sinaasappels kun je beter ruim afsnijden.
  • Ook bij harde kaas ruim wegsnijden.
  • Blauwschimmelkazen zoals: roquefort, gorgonzola en stilton behandelen als harde kaas, en dus ruim wegsnijden.
  • Schimmel is normaal op houdbare producten als gedroogde worst of gedroogde ham. Maar je mag eventueel plekjes wegsnijden of afborstelen.

Dit moet meteen de vuilbak in

  • Stoofschotels, stamppotten, gekookte rijst of pasta.
  • Droog, poreus voedsel zoals: brood, koekjes en gebak.
  • Vleeswaren
  • Schimmelkazen waarbij een schimmel ontstaat die niet bij het fermentatieproces hoort.
  • Zachte kazen (roomkaas, hüttenkäse, plakjes of geraspte kaas).
  • Confituur en compotes.
  • Noten, pindakaas, andere notenpasta’s, en peulvruchten.

Bron: hln.be – Beeld: gettyimages.be

Nog meer lezen:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."