Sla verlept en schimmel op de aardbeien? Met deze tips hou je groenten en fruit lang vers

Je wekelijkse rondje op de markt levert vaak een overdreven voorraad verse groenten en fruit op. Met als risico dat het bakje aardbeien niet leeg raakt, de sla verlept en de appelen bruine vlekjes krijgen. Enkele tips om ze langer vers te houden!

Sla

Verdeel je krop sla in plastic zakjes en leg er huishoudpapier tussen. Eventueel vocht wordt opgenomen door het papier en de slablaadjes blijven lekker knapperig. Huishoudpapier werkt trouwens ook uitstekend bij andere verse groenten, zoals prei of lente-ui.

Bananen

Trek je tros bananen niet uit elkaar wanneer je de fruitschaal vult. Door de stam intact te houden, bewaar je ze 3 tot 5 dagen langer. Mooi samenhouden is de boodschap!

Aardappelen

Droog? Check. Op een koele plaats? Check. Donker? Check. Toch worden aardappelen soms sneller slecht dan je wilt. Leg er daarom een appel tussen. Die geeft ethyleengas af waardoor je patatjes er een paar weken langer tegen kunnen.

Appels

Over appels gesproken. Je legt ze beter apart dan in de fruitschaal. Door het ethyleengas gaat ander fruit juist sneller rotten.

Aardbeien en bessen

Aardbeien en bessen zijn niet goedkoop en bederven snel. Gelukkig is er een simpel trucje om je favoriete rood fruit langer te bewaren. Dompel het onder in een mengsel dat je maakt van 1 kop azijn en 3 koppen water voor je ze in de koelkast zet. Je doodt er beginnende schimmels mee. Dep ze wel goed droog voor ze de koelkast ingaan!

Tomaten

Hou tomaten ver weg van de koelkast. Hun sappige smaak en textuur overleven de kou niet. Zoek een licht, droog plekje in je keuken en leg je tomaten daar. Wedden dat ze beter smaken?

Goeie vraag: waarom mogen tomaten niet in de koelkast?

Kruiden

Koop je verse kruiden zonder wortels? Behandel ze dan als bloemen. Zet ze in een glaasje (vaasje als je wilt) met wat water op een zonnig plekje en je zult zien dat je er langer van geniet! Beginnen de blaadjes te hangen, maak er ijsblokjes van! Vries ze in met wat olijfolie. Geen verspilling meer!

Champignons

Kieper de typisch blauwe bakjes meteen de vuilbak in en bewaar je champignons in een papieren zak. Zo voorkom je dat slijmerige laagje dat na een paar dagen verschijnt. Worden ze té droog? Spoel ze dan even onder koud water en de rimpeltjes verdwijnen.

Nog meer lekker nieuws

Beeld: Gettyimages

Partner Content