© Getty Images/Westend61

Van ‘lekker’ tot ‘laat maar’: alles over seks na je vijftigste

Anno 2023 stellen dat je seksleven dood en begraven is vanaf een bepaalde leeftijd? Zó passé. Dat het anders, intiemer, soms moeilijk, maar ook spannend kan zijn, daar weten deze lezeressen en experts alles van.

“Oei, zou je niet beter over iets opbeurends schrijven?” Het is de reactie van mijn zestigjarige nieuwsgierige tante als ze vraagt met welk onderwerp ik bezig ben. De tante zelf wil niet uitweiden over haar seksleven, maar vat met die ene zin het vooroordeel samen dat leeft over seks na je vijftigste. Tientallen gesprekken later weet ik wel beter: seks na je vijftigste kan bevredigend zijn, zelfs bevredigender dan in je jonge jaren.

Waarom verandert je libido?

“Is vijftig dan zoveel anders dan veertig?” wordt gereageerd op onze Facebookpagina. “Is vijftig misschien oud?” Natuurlijk niet, maar er zijn heel wat vrouwen én mannen die bevestigen dat er rond die leeftijd toch iets kan veranderen. En dat heeft te maken met de biologische kant van seks. “Bij vrouwen gaat vijftig worden vaak gepaard met lichamelijke veranderingen”, legt seksuoloog Wim Slabbinck uit. “Vrouwen komen rond die leeftijd in de overgangsperiode en daar horen hormonale veranderingen bij. Een daling van het vrouwelijke hormoon oestrogeen zorgt dat de vagina minder snel vochtig wordt en ook de vaginawand wordt in de menopauze dunner en minder elastisch. Dat kan aanleiding geven tot pijn tijdens het vrijen, wat dan weer effect heeft op het verlangen. Ook de fysieke veranderingen tijdens de menopauze – zoals veel zweten of ongewild verdikken – kunnen voor een negatief zelfbeeld zorgen en dus ook voor minder zin in seks.”

Je lijf reageert nu anders, door stress, ziekte of hormonen. Geniet van wat wél mogelijk is en probeer samen tot een nieuwe seksuele formule te komen

Ja hoor, óók bij mannen

Ook bij mannen kan er best wat veranderen. “Bij mannen speelt het hormoon testosteron een rol in het opwekken van het verlangen en het onderhouden van de kwaliteit van de erectie. Dat testosteronniveau piekt tussen de achttien en dertig jaar. Daarna begint het te dalen. Ook mannen hebben dus meer prikkels nodig wanneer ze ouder worden en dat kan al eens voor onzekerheid zorgen. Zeker bij mannen, voor wie het traditioneel gemakkelijker is om opgewonden te geraken dan voor vrouwen, is het niet altijd gemakkelijk om dat toe te geven en daarmee om te gaan.”

Niet slechter, maar anders

Los van al die fysieke veranderingen, loopt onze mailbox vol met positieve getuigenissen. “Het wordt alleen maar beter: wacht tot je zestig bent!”, laat Hilde weten. Of Nancy (59): “Ik heb nu de beste seks van mijn leven. Ik ken mezelf veel beter én we hebben tijd voor elkaar. Of, we nemen meer tijd voor elkaar.”

En daar zit veel waarheid in, beaamt Wim Slabbinck. “Seks na de menopauze hoeft geen kommer en kwel te zijn. Een vrouw wordt minder snel vochtig, maar ze kan het wel nog. Het vraagt meer tijd, net als de erectie van de man. Voorspel wordt dus voor beide partners belangrijker.” Aanpassen, dus. En dat is soms gemakkelijker gezegd dan gedaan. “Als je al lange tijd samen bent met je partner, heb je een seksuele formule die voor jullie allebei werkt. Maar het kan zijn dat die formule niet meer werkt als je wat ouder wordt. Omdat je lijf anders reageert op prikkels, omdat de spanning wat weg is als je in een lange relatie zit, omdat je stress hebt of ziek bent. Het is net belangrijk om die verandering te omarmen en te aanvaarden. Er zijn dingen die jullie anders zullen moeten doen, maar dat maakt de seks niet minder waard. Geniet van wat wél nog mogelijk is en probeer samen tot een nieuwe seksuele formule te komen.”

Ook mannen hebben meer prikkels nodig als ze ouder worden, al vinden ze dat vaak moeilijk om toe te geven

Het effect van medicijnen

Wist je dat sommige medicijnen zoals antidepressiva je lustgevoelens én je orgasmekansen kunnen verminderen? “Hoeveel mensen heb ik al in mijn praktijk gehad die vijf of tien jaar sukkelden met hun seksleven zonder te weten dat het aan medicatie lag”, vertelt Wim Slabbinck. “Alleen al beseffen dat het daaraan ligt, kan wonderen doen. Mensen kampen immers vaak met een schuldgevoel als het niet goed meer gaat.”

Meer over seks & relaties:

Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content