© Getty Images

Spasmofilie: wat zijn de symptomen (en wat doe je eraan)?

Door Jolien Thieleman

Abnormale gevoeligheid in je spieren en ongecontroleerde spasmen die pijn met zich meebrengen: wie last heeft van spasmofilie, weet hoe groot de impact op zijn leven kan zijn. Toch is deze aandoening bij maar weinig mensen bekend. Hoog tijd om daar verandering in te brengen.

Wat is spasmofilie?

Spasmofilie (in de geneeskunde ook wel autonome disfunctie of neuromusculaire overprikkelbaarheid genoemd) is een aandoening waarbij je ongewild last hebt van pijnlijke spasmen of ‘krampen’ in je spieren.

Hoe merk je het? Je spieren zijn abnormaal gevoelig, waardoor ze ongecontroleerd gaan werken en samentrekken. De aandoening is continu aanwezig en kan voorkomen in rustige periodes en opflakkeringen. Zowel mannen als vrouwen kunnen er last van krijgen, op élke leeftijd.

Spasmofilie komt in verschillende fases voor:

 • Bij latente spasmofilie heb je af en toe klachten, maar besef je meestal niet dat je een aandoening hebt. De klachten lijken mild en nog niet erg genoeg om naar de dokter te gaan.
 • Als gevolg van een ingrijpende levensgebeurtenis, een hele stressvolle situatie bijvoorbeeld, kunnen de klachten heviger worden. In dat geval spreken we van gedecompenseerde spasmofilie. Alle spieren en zenuwen in het lichaam kunnen overprikkeld raken, waardoor duidelijke symptomen aan het licht komen.

Wat zijn de symptomen?

De klachten uiten zich vooral in spierpijnen (die patiënten weleens omschrijven als lichte, continue krampen) en moeheid. Maar ook een aantal andere zaken vormen symptomen van spasmofilie:

 • Spierpijn: in het beginstadium eerst ter hoogte van je nek en schouders, later ook in je armen en rug. Na een tijdje kun je ervaren dat ‘alles overal pijn doet’.
 • Moeheid: eerst enkel in de namiddag, later ook bij het opstaan omdat je geen rustige nacht hebt.
 • Veel staan en zitten, zonder even rond te lopen, kan de pijn verergeren.
 • Werken met de handen boven je schouders is vaak moeilijk.

Omdat je spieren continu gespannen staan, kunnen ook deze klachten opduiken:

 • Slaapproblemen, eventueel met rusteloze benen.
 • Hartproblemen (bv. hoge bloeddruk, onregelmatig hartritme, hartkloppingen). Je hart is ook een spier en die moet tegen een grotere weerstand pompen.
 • Ademhalingsproblemen (bv. kortademigheid, hyperventilatie). Omdat je schouders naar achter en naar beneden trekken, adem je tegen een grotere weerstand in.
 • Evenwichtsproblemen, eventueel met duizeligheid. Dit is belastend voor je ogen, wat dan weer kan leiden tot dubbel/wazig zicht. Stappen in het donker of met gesloten ogen is lastig.
 • Darm- en verteringsproblemen: darmkrampen en/of een spastische darm.
 • Hoofdpijn: spasmofilie op het niveau van de nek brengt vaak hoofdpijn met zich mee.
 • Een verstoorde lichaamstemperatuur: het plots te koud of warm hebben, koude handen, voeten en neus.
 • Spasmofilie kan ten slotte ook angst en nervositeit met zich meebrengen, omdat je geen controle hebt op de aandoening. Dat kan tot méér spierspanning leiden.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

Spasmofilie is een veelvoorkomende, maar onzichtbare aandoening. Een exacte diagnose stellen is dus moeilijk, ook omdat niet elke arts ermee bekend is. Bovendien zijn er een aantal gelijkenissen met fibromyalgie.

Toch kunnen verschillende onderzoeken aanwijzingen geven. De diagnose wordt altijd gesteld door je behandelende arts, op basis van je medische geschiedenis, klinisch onderzoek en eventueel een cryptotetanie-test. Hierbij gaat de arts na of je spieren en zenuwen overprikkeld zijn. Deze test verloopt in fasen en wordt in het algemeen ervaren als vervelend, maar niet pijnlijk.

Daarnaast kan een elektromyogram (EMG) worden uitgevoerd om te controleren of de spieren en zenuwen normaal werken. Je arts controleert waarschijnlijk ook je bloed op tekorten aan magnesium en calcium.

Wat kun je eraan doen?

Een juiste diagnose is de eerste stap, want nog te veel spasmofiliepatiënten worden behandeld met de verkeerde medicatie. Bovendien uit de aandoening zich bij iedereen anders, waardoor het soms wat zoeken is.

 • De klachten kunnen soms al verminderen door supplementen met calcium, magnesium of multivitaminen in te nemen.
 • Bij ernstige aanvallen kunnen ook angstremmers worden voorgeschreven.
 • Artsen zullen altijd adviseren om voldoende te bewegen: dagelijks minstens een halfuur wandelen, fietsen of zwemmen om je spieren soepel te houden.
 • Kinesitherapie kan helpen, met o.a. rekoefeningen en versterkende oefeningen op jouw maat.
 • Ook ontspanningsoefeningen kunnen soelaas bieden.

Vaak is het een combinatie van verschillende hulpmiddelen die de klachten kunnen doen afnemen. Bespreek altijd met je arts wat de juiste stappen zijn en zoek op tijd hulp. Heb je twijfels of moeilijkheden, aarzel dan bovendien niet om je ook psychologisch te laten begeleiden. Weet dat je er niet alleen voor staat!

Bronnen: Bewegingspraktijk, Spasmofilie.be, Bewegenzonderpijn.com

Lees ook:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content