Getty Images

Zo blijf je de kou de baas tijdens het sporten

Door Jolien Thieleman

De temperaturen benaderen deze week weer het nulpunt. Maar het is niet omdat het koud is, dat je niet meer in de buitenlucht kunt gaan sporten. Integendeel! Buiten sporten is supergezond, maar natuurlijk niet altijd even fijn als Koning Winter zich van zijn koelste kant toont. Met deze tips mag de koude straks geen excuus meer zijn.

Opwarming is key

Sport je in de frisse buitenlucht? Dan is het extra belangrijk om je spieren goed op te warmen. Als het koud is, spannen je spieren zich op en loop je dus gemakkelijker spierpijn en blessures op als je spieren niet goed opgewarmd zijn.

Aangepaste kleding

Terwijl je in de zomer het best naar een luchtige outfit grijpt, kies je in de winter eerder voor wind- en waterdichte kleding om zo je spieren warm en soepel te houden. Topsporters zweren zelfs bij arm- en oorwarmers. Het proberen waard?

Slokje water

Ook al zal het niet van de hitte zijn dat je dorst krijgt, toch is het belangrijk om ook in de winter voldoende te hydrateren. Zweten doe je nog steeds – het valt misschien alleen wat minder op -, dus het is belangrijk om je lichaam van vocht te voorzien.

Adem in, adem uit

Je hebt het misschien al gemerkt, maar wie in de koude gaat sporten, zal minder vlot kunnen ademen doordat je luchtwegen vernauwen. Om je ademhaling onder controle te krijgen, kun je het ‘drie in en drie uit’-trucje toepassen. Bij elke drie stappen die je zet, adem je in langs je neus. Bij die volgende drie stappen adem je weer uit langs je mond. Op die manier verwarm je de koude lucht vooraleer die je longen bereikt.

Lees ook:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content