Getty Images

Zo maak je komaf met smoesjes om niet te sporten

Door Rani Merckx

Na een drukke dag op het werk en met de kinderen moet je misschien nog naar de winkel en staat er een hele berg strijk op te wachten. Een excuus om niet te hoeven sporten, is dan niet ver zoek. Betrap jij jezelf er weleens op dat je méér dan eens een smoesje ‘verzint’?

Sporten is gezond en je voelt je er beter en fitter door. Dat weten we ondertussen allemaal. Maar je bent te moe, of het regent buiten, of je favoriete film is net op tv. Er is altijd wel een excuus te bedenken om niet te hoeven sporten, maar voor elk excuus is er ook een oplossing:

8x voor elke smoes een oplossing

1. “Ik heb geen tijd”

Iedereen die werkt, een gezin moet grootbrengen of zelfs studeert, kan het gevoel hebben dat ze tijd tekortkomen. Maar iedereen heeft vrije tijd. De Wereldgezondheidsorganisatie schrijft voor om naast de werkuren minstens vijf dagen per week een halfuur matig te bewegen (vb. wandelen of fietsen), of drie dagen een halfuur intensief te bewegen (vb. joggen of sneller fietsen dan 20 km/uur). Alleen al het feit dat er veel endorfine, het gelukshormoon, vrijkomt, is het al waard om wat tijd vrij te maken.

2. “Ik kan het me niet veroorloven”

Wie zegt dat je lid moet zijn van een dure sportschool of moet investeren in allerlei fraaie sportattributen? Dat is voor niets nodig! Er is genoeg te doen, zonder dat het je een fortuin kost. Denk maar aan joggen, fietsen, hardlopen… Of ga aan de slag thuis met een fitness-dvd of Youtube-video!

3. “Ik ben gewoon te moe”

Je bent de hele dag druk bezig geweest en ook ‘s avonds stopt het werk dikwijls niet. De kinderen helpen met het huiswerk, het avondeten maken, de was en de plas in orde brengen… Het laatste waar je aan denkt, is jezelf nog meer afpeigeren door te sporten. En toch is het bewezen dat sporten net je energiepeil verhoogt. Je zult er niet alleen van opknappen, je zult ook beter slapen na wat lichamelijke activiteit.

4. “Ik ben ziek”

Heb je koorts, of voel je je gewoonweg niet goed? Dan rust je beter uit. Luister goed naar je lichaam. Heb je hier en daar pijn door je menstruatie, of loop je vervelend rond door je verkoudheid die maar blijft aanhouden? Ga dan een rondje lopen! Je voert afvalstoffen af door je in het zweet te werken.

5. “Het heeft geen zin, want ik hou het toch niet vol”

Je begint met goede moed aan een (te zwaar) sportschema, maar al snel zinkt de moed in je sportschoenen. Herkenbaar? Begin met lichte oefeningen en bouw langzaam op. Je zelfvertrouwen krijgt een oppepper naarmate je fitter wordt en je er vanzelf een uurtje bij doet. Niet onbelangrijk: kies een sport die je graag doet.

6. “Ik raak die kilo’s toch niet kwijt”

Veel mensen beginnen met een sport in de hoop om snel gewicht te verliezen. Een gestroomlijnd lichaam krijg je nu eenmaal niet in één maand tijd. Schud je lichaam langzaam wakker, en geef het de tijd om te reageren op je plotse fysieke activiteiten. Merk je na een lange tijd écht geen gewichtsverlies? Daar zijn verschillende verklaringen voor: ofwel sport je niet vaak genoeg, of lang genoeg, of je eet de verkeerde dingen. Niet opgeven, je sportschema herbekijken én blijven sporten is de boodschap!

7. “Ik vind het gewoon niet leuk”

Dan is het tijd om iets anders te vinden, of misschien heb je nog niet de juiste activiteit gevonden? Zorg voor afwisseling in je trainingen, ga eens zwemmen en wissel dit af met fietsen, lopen, dansen, wandelen…

8. “Jammer, mijn sportkleren zitten in de was”

Wees voorbereid. Zorg voor twee setjes, zodat er altijd schone sportkleding in je kast ligt. Gedaan met die uitvluchten!

Fit en gezond met Libelle

Een gezonde geest in een gezond lichaam, daar gaan we voor! Niet door zwaar te trainen of onszelf tot het uiterste te drijven, wél door haalbare doelen te stellen, die Libelle jou helpt te bereiken. Tijdens onze Fit & Gezond-weken steken we je graag een handje toe, met…

Beweeg mee:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content