Sporten bij warm weer: goed idee of niet?

Sporten bij warm weer: goed idee of niet?

Dacht je een eindje te gaan joggen of fietsen? Think again! Nu het zo warm is, moet je je inspanningen tot een minimum beperken.

Door de hitte is de kwaliteit van de lucht erbarmelijk. De combinatie van luchtvervuiling en warm weer zorgt voor hoge ozonconcentraties in de lucht. En die zijn schadelijk voor je gezondheid.

Luister naar Frank

De gezondheidsrisico’s worden nog groter als iemand lichamelijke inspanningen doet of alcohol gaat drinken. Als weerman Frank Deboosere tijdens z’n weerpraatje waarschuwt voor een hittegolf, spits dan als sportieveling goed je oren.

  • Hitte kan namelijk aanleiding geven tot uitdroging, hittekrampen, uitputting of zelfs tot een hitteslag.
  • Komen daar ook nog eens hoge ozonconcentraties bij? Dan kun je last hebben van kortademigheid of abnormaal ademen, oogirritatie, keelirritatie en hoofdpijn.

Hou het kalm

Als je gaat sporten bij warm weer, loop je een groter risico op de ongunstige effecten van ozon.

  1. Tijdens het sporten adem je sneller en dieper. Door meer lucht in te ademen, wordt ook meer ozon ingeademd.
  2. Bij inspanning adem je meer door je mond. De ingeademde lucht zal minder gefilterd worden door de neusslijmvliezen.
  3. Door dieper in te ademen dringen ozondeeltjes ook dieper de luchtwegen in.

Op dagen met hoge ozonconcentraties moet je je sportschema aanpassen. Wanneer je toch wilt sporten, doe je dit best in de vroege ochtend of laat op de avond als de ergste ozonpieken voorbij zijn. Binnen zijn de ozonconcentraties gemiddeld wel de helft lager dan in de buitenlucht. Een binnensport beoefenen is in deze omstandigheden dus beter.

Sporten bij warm weer: tips van de sportarts

Libelle’s sportarts Tom Teulingkx geeft belangrijke tips om sporten in de warmte veilig te houden.

1. Wees je drinkreflex voor

We slapen als we moe zijn en drinken als we dorst hebben. Dat is onze natuurlijke reflex. Maar als je sport bij warm weer, moet je je dorstgevoel voor zijn. Ons lichaam is nu eenmaal niet aangepast aan plotse temperatuurstijgingen waardoor we op korte tijd te veel vocht verliezen. Wacht je met drinken tot je dorst hebt, dan krijg je het tekort niet meer bijgevuld.

2. Volg de twintig minuten-regel

Bij warm weer drink je best 300 ml water per twintig minuten. Zo blijf je optimaal gehydrateerd.

3. Verken je parcours

Ga je fietsen? Check op voorhand welke drinkgelegenheden er onderweg zijn. Ook lopers controleren best vooraf waar ze onderweg drinkbaar water kunnen vinden. Tegenwoordig vind je steeds meer drinkfonteintjes op openbare plaatsen.

4. Let op met de zon

Onderschat het risico op verbranden niet. Wie sport, zweet. En wie zweet, loopt een hogere kans om te verbranden. Zoek daarom schaduwrijke plekken op én smeer jezelf in met zonnecrème, minstens met factor 50. Ja, zelfs als je ’s ochtends gaat sporten.

5. Draag een wit petje

Wit weerkaatst het zonlicht en voorkomt dat je thuiskomt met een zonneslag.

6. Minder kledij is niet noodzakelijk beter

Mannen die lopen in bloot bovenlijf of vrouwen die sporten in bikinitop hebben misschien een frisser gevoel, maar tegelijk verliezen ze meer vocht: het zweet verdampt makkelijker waardoor je moeilijkheden kunt krijgen met je vochtbalans. Lichte sportkledij is dus ideaal.

7. Pas je doelen aan

Ben je bezig met een ‘start to’-schema? Ga dan op hete dagen niet plots je afstanden verhogen. Er wordt met het warme weer al meer gevraagd aan je lichaam. Een weekje dezelfde afstanden afleggen kan echt geen kwaad.

Coverbeeld: Getty Images 

Ook interessant:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees verder na de reclame

Het volgende Libelle-artikel is echt even het wachten waard :)