Getty Images

Donkere dagen voor kerst: tips voor meer energie

Door Isabelle Ignoul

We naderen 21 december, de kortste dag van het jaar. En ook op de dagen daarvoor, de zogenaamde ‘donkere dagen voor kerst’, schijnt de zon amper negen uurtjes. Dat heeft een invloed op je energiepeil en dus je productiviteit. Voeg daar nog eens wat (kerst)stress bij en je hebt de ideale mix voor een winterdip. Maar er zijn gelukkig manieren om meer energie te krijgen.

Meer energie met deze tips

Hoe je die winterdip kunt bestrijden om je fit te voelen op de werkvloer, je thuiskantoor of aan je keukentafel? Deze tips van rekruteringsbureau Hays geven je meer energie:

1. Drink voldoende water

Je zou het niet meteen vemroeden, maar voldoende water drinken heeft een rechtstreeks effect op je concentratievermogen. Drink je te weinig water? Dan word je slaperig, vermindert je focus en kun je minder goed omgaan met stress.

2. Voldoende bewegen en pauzeren

Ons lichaam is gemaakt om te bewegen en toch zitten we het grootste deel van de dag stil. Neem regelmatig een pauze en loop even rond. Pauzes nemen helpt je om je beter te concentreren en zorgen voor een mentale boost. Daarnaast is voldoende bewegen ook gezond voor je geest én je lichaam.

3. Laad je batterijen op tijdens je slaap

Slaap laat je hersenen ontspannen en verdrijft stress. Te weinig slaap kan dus gevolgen hebben voor je fysieke en mentale gezondheid. Bovendien kan een slechte nachtrust je stress en angstgevoelens verhogen, je humeur negatief beïnvloeden, maar ook je concentratievermogen en je productiviteit doen kelderen.

Maar hoe zorg je nu voor een goede nachtrust?

  • Zorg voor een regelmatig slaapritme. Dat wil zeggen: elke dag op ongeveer hetzelfde tijdstip gaan slapen en opstaan. En tv of werk volledig bannen. Hierdoor associeer je je bed met slapen.
  • Vermijd ook alcohol, cafeïne, roken en eten in de uren voor je gaat slapen.
  • Intensief sporten vlak voor bedtijd is ook geen goed idee.
  • Doe een mind-detox vlak voor je naar bed gaat door alles op te schrijven wat je bezighoudt en leg de lijst dan opzij.

Nog meer informatie en tips om beter te slapen? We gingen te rade bij slaapexperte Annelies Smolders.

4. De ‘tweeminutenregel’

Wil je tijd besparen? Handel de taken die minder dan twee minuten duren dan meteen af. De ‘tweeminutenregel’ van ondernemer Olenski komt erop neer dat je alles wat je binnen twee minuten of minder kan doen, beter meteen kunt voltooien in plaats van ze op te schrijven op je to do-lijstje. Er meteen komaf mee maken, kost je dus minder tijd dan er later op terug te komen.

Met dank aan Hays.

 

Hier krijg je ook een opkikker van:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content