Uitgetest: de activiteitstracker (3)

Door De Redactie

Bewegen is goed voor je hart, hoofd en brein. Maar bewegen we wel genoeg? Dat kom je pas te weten als je meet hoeveel je beweegt. Drie Libelle-redacteurs droegen een maand lang een activiteitstracker om hun beweging in kaart te brengen, ook op het werk. Deze week: de conclusies na een volledige maand stappen tellen.

Drie Libelle-redacteurs droegen een maand lang een activiteitstracker. Zo weten en weten ze hoeveel stappen ze zetten, hoeveel calorieën ze dagelijks verbruiken én hoeveel beweging ze nodig hebben om gezond te blijven. Voldoende beweging is  belangrijk om je lichaam gezond te houden, maar ook voor je hersenen is beweging een boost. De Nederlandse neuropsycholoog Erik Scherder vertelt: “Als je beweegt, komen in je brein heel wat processen op gang. Eerst en vooral neemt de bloedvoorziening toe. Bloed bevat zuurstof en glucose, natuurlijke voedingsstoffen. Die betere doorbloeding maakt ook de verbinding tussen de hersengebieden sterker. Als je ouder wordt gaat die achteruit – je leert en denkt trager – maar door te bewegen hou je die verbinding langer goed. Daardoor krijg je minder gauw last van hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en andere oudersdomsziekten. De stofwisseling in je hersenen heeft 25 minuten nodig om op gang te komen, dus met 3 keer 10 minuten per dag bewegen kom je er niet. Een half uur aan één stuk door stevig wandelen of fietsen is de boodschap!”

De activiteitstracker getest

Tine,  reportagecoördinator

Hoe fit voel je je op een schaal van 1-10? Spijtig  genoeg hijg ik nog even hard als 4 weken geleden als ik de 76 trappen neem naar onze redactie…

Welke veranderingen merk je op in je gedrag? Ik ben me veel meer bewust van mijn bewegingspatroon. Als ik thuis de zoveelste keer naar boven moet lopen omdat mijn dochter een knuffel of schoen vergeten is, probeer ik in plaats van te zuchten, te denken: ‘Dat zijn weer extra stappen.’ Ik neem overal de trap en parkeer mijn auto bewust zo ver mogelijk van de school/het werk/de supermarkt.

Wat zegt je omgeving? Niet veel.

Bijhouden of doorgeven? Ik zou ‘m heel graag bij houden, omdat de activiteitstracker mij wel nog elke dag stimuleert om meer te bewegen.

Dit wil ik zeker nog kwijt: Mijn dagrecord behaalde ik door te gaan shoppen. Een namiddagje stappen leverde maar liefst 13.300 stappen op, winkel in-winkel uit. Een pak meer stappen dan na een uur tennis :-).

Els, coördinator eindredactie

Hoe fit voel je je op een schaal van 1-10? 9

Welke veranderingen merk je op in je gedrag? Eerlijk? Mijn enthousiasme van week 1 en 2 is intussen wat bekoeld. Ik weet dat ik mijn aantal stappen probleemloos haal op 4 à 5 van de 7 dagen, en dat het voor de rest van de week heel wat minder haalbaar is. Op het werk twee keer per dag de trap nemen van de kelder naar de derde verdieping – en ook tussendoor van en naar de kantine – is nu wel een automatisme geworden. Waar was die lift nu ook alweer? Missie geslaagd, dus. Maar om nu te zeggen dat ik ’s avonds – op het streverige af – nog extra rondjes door het huis loop: nou nee.

Wat zegt je omgeving? De nieuwsgierige blikken op mijn speciale armband blijven komen, en ik merk vooral dat de mensen in mijn omgeving daardoor ook even bewust gaan stilstaan bij hun eigen beweegpatroon.

Bijhouden of doorgeven? Ik geef ‘m toch graag door. Ik weet van mezelf dat ik al vrij veel beweeg en ik ben me er nu – dankzij de activiteitstracker – ook van bewust dat ik op dagen zonder sport toch beter nog een keertje extra de trap neem.

Dit wil ik zeker nog kwijt Toch blij dat ik aan dit experiment heb meegedaan! Ik wist op voorhand al dat ik op het werk best wel wat meer kon bewegen, maar soms heeft een mens een zwart-op-wit reality check nodig… Ik ga níét krampachtig proberen om nu elke dag aan mijn 11.000 stappen te komen. Die haal ik meer dan de helft van de week sowieso probleemloos. Ik ga wél de trap blijven nemen in plaats van de lift. En vaker eens al wandelend een luchtje gaan happen op het werk (zuurstof voor de hersenen) en samen met mijn collega’s af en toe wat rondjes rond de vergaderingtafel lopen. Dat ga ik doen, en dat ga ik volhouden.

Marie, webredacteur

Hoe fit voel je je op een schaal van 1-10? 7,5

Welke veranderingen merk je op in je gedrag? Elk vorm van beweging wordt gereduceerd tot de redenering: “hoeveel stappen zouden dit zijn”? Draagt je partner plots ook een stappenteller zoals in mijn geval, dan blijken plots alle (huishoudelijke) taken een nieuwe dimensie te krijgen, nl. de hoeveelheid stapppen dat het opbrengt. Zo is een sessie was opplooien en wegleggen goed voor 2300 stappen, onkruid wieden 3000 stappen, naar de bakker gaan 1900 stappen …

Wat zegt je omgeving? “Zullen we nog even een toertje wandelen om aan onze stappen te komen?”

Bijhouden of doorgeven? Al bij al geef ik hem graag door. Experiment geslaagd én hop naar de volgende gadget om te testen.

Dit wil ik zeker nog kwijt: Wat een eye-opener. Je staat er écht niet bij stil hoe weinig je beweegt op een normale dag. Een kantoorjob is nefast voor je dagelijkse portie beweging. Af en toe op kantoor eens rechtstaan kan dus geen kwaad. Meer zelfs: het moet!

Tine, Els en Marie dragen een Polar Loop 2, een tracker die je als een horloge draagt en die je activiteit de hele dag door bijhoudt. Je kunt aflezen hoeveel stappen je zet en hoeveel calorieën je verbruikt. Draag je het ook ’s nachts? Dan registreert het zelfs je slaapkwaliteit. Via de app en webservice Flow zie je overzichtelijk hoeveel uur je hebt stilgezeten, en hoe vaak je dat zitten hebt doorbroken. De Polar Loop trilt ook van zodra je langer dan 55 minuten stilzit. Hij is beschikbaar in verschillende kleurtjes. 

loop2_WHI_PNK_BLK_hires_JPG (1)

 

Lees ook: 

Partner Content