Hoe (on)gezond is het om met een ventilator aan te slapen?

Hoe (on)gezond is het om met een ventilator aan te slapen?
Getty Images

Bij warm weer is het soms moeilijk om vlotjes in slaap te vallen. Een ventilator op de slaapkamer lijkt de ideale oplossing, maar is dat eigenlijk wel gezond?

Dankzij de ventilator val je misschien wel sneller in slaap, maar ‘m de hele nacht laten blazen, is niet volledig zonder risico.

Allergieën

Een ventilator brengt verkoeling, maar kan ook heel wat kwaaltjes opleveren. Hij verspreidt stof en andere allergenen in de kamer, waardoor mensen die last hebben van allergieën of astma hun klachten alleen maar verergeren. Denk maar aan regelmatig niezen en een verstopte neus, waar je achteraf niet zo makkelijk vanaf komt.

Stijve spieren

Mensen die geen allergieën of astma hebben, kunnen dan weer een flinke stijve nek of stijve spieren overhouden aan een nachtje met de ventilator aan. Dat komt door de koude lucht die uren aan een stuk op je lichaam blaast. Bovendien is een droge huid onvermijdelijk.

Maar: niet per se ongezond!

De conclusie? Een ventilator is niet per se ongezond, maar je kunt er wel nadelen aan ondervinden. Uiteraard is voldoende slapen bij warm weer ook heel belangrijk, dus misschien is een ventilator toch zo slecht nog niet.

Meer nuttige artikels bij warm weer:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Lees verder na de reclame

Het volgende Libelle-artikel is echt even het wachten waard :)