Gewoon vergeetachtig of is er meer aan de hand?

Door De Redactie

Hoe ouder we worden, hoe sneller we dingen vergeten. Maar als je wel héél vaak de autosleutels kwijt bent, ga je je toch afvragen: ik zal toch niet dement worden? Zo herken je de signalen.

Voor veel vrouwen is het de grootste angst: dement worden en als een kasplantje eindigen. De cijfers liegen er ook niet om: maar liefst 1 op de 3 vrouwen krijgt dementie, soms al vanaf hun veertigste.

Beetje trager

Als je merkt dat je vergeetachtiger wordt, is dat niet meteen reden tot zorg. Behalve ons lijf, worden namelijk ook onze hersenen trager naarmate we ouder worden. Ons geheugen heeft meer tijd nodig om  informatie op te slaan of om herinneringen op te halen. Ook moet je niet raar opkijken als je je op oudere leeftijd minder goed kunt concentreren of twee dingen tegelijk kunt doen. Zeker als je gestresst bent of veel aan je hoofd hebt, kun je makkelijk dingen vergeten.

Het verschil

Maar hoe weet je nu of je aan gewone vergeetachtigheid lijdt of aan beginnende dementie? Simpel: vergeetachtigheid verstoort het dagelijks leven niet. Je vergeet weleens wat, maar je kunt gewoon het huishouden doen en de financiën regelen. Bij beginnende dementie heb je terugkerende geheugenklachten en kost alles waar je je hoofd bij moet houden, zoals het volgen van een tv-uitzending, een gesprek of de administratie, extra inspanning.

Deze signalen kunnen wijzen op (beginnende) dementie:

1. Vergeetachtigheid
Een van de meestvoorkomende symptomen is het vergeten van nieuwe informatie. Andere signalen zijn: het vergeten van belangrijke data of gebeurtenissen, dezelfde vraag telkens opnieuw stellen en afhankelijk zijn van spiekbriefjes.

2. Problemen met alledaagse handelingen
Alledaagse activiteiten, zoals hobby’s of de financiën regelen, gaan steeds moeilijker. Ook dingen die in een bepaalde volgorde moeten worden uitgevoerd, zoals koffie zetten en eten koken, leveren problemen op.

3. Vergissingen met tijd en plaats
Het is normaal als je even niet weet welke dag het is of waar je naartoe liep. Maar bij beginnende dementie gebeurt dit steeds vaker. Het besef van tijd wordt minder en uren lijken soms minuten. Ook het vinden van de weg wordt moeilijker. Je vergeet soms waar je bent en hoe je daar gekomen bent.

4. Taalproblemen
Je kunt midden in een gesprek stoppen met praten en niet meer weten hoe je verder moet. Eenvoudige woorden kun je zijn vergeten en je komt steeds moeilijker op namen. Bijvoorbeeld ‘Waar is dat ding voor mijn haar?’ als je naar een kam zoekt.

5. Kwijtraken van spullen
Je raakt spullen kwijt of legt ze op vreemde plekken, bijvoorbeeld een portemonnee in de koelkast of een boek in de oven.

6. Veel geld uitgeven
Een signaal van dementie is een slechter beoordelingsvermogen. Je kunt bijvoorbeeld aanbiedingen slecht inschatten en grote sommen geld uitgeven. Ook kun je veel te veel boodschappen doen.

7. Terugtrekken uit sociale activiteiten
Omdat hobby’s of gesprekken steeds moeilijker gaan, trek je je steeds vaker terug. Ook kun je urenlang voor de televisie zitten en veel langer slapen dan gewoonlijk.

8. Veranderingen in gedrag en karakter
Je kunt verward, achterdochtig, depressief of angstig worden. Zonder duidelijke aanleiding wisselt je stemming: het ene moment rustig en opeens verdrietig of kwaad. Je kunt soms ook dingen doen die je anders nooit deed.

9. Onrust
Een van de symptomen van dementie is onrust. Het lijkt of je telkens iets zoekt, moet opruimen of iets anders moet doen. Dit leidt vaak ook tot slaapproblemen.

10.Visuele problemen
Sommige mensen kunnen problemen krijgen bij het lezen, afstand inschatten en het onderscheiden van kleur of contrast.

Dementie op jonge leeftijd

Dit begint meestal tussen de 40 en 65 jaar. In het begin vallen gedragsveranderingen vaak meer op dan geheugenproblemen. Sterker: het geheugen kan vaak zelfs nog redelijk goed zijn.

Maak je je zorgen over je geheugen of dat van een ander? Doe de Geheugentest (dat kan zowel voor jezelf als voor een ander).

Dit artikel werd overgenomen van Margriet.nl

Bron | alzheimer-nederland.nl

Ook interessant:

 

Partner Content