lunchen productiviteit
Group of friends having a pizza at home

Ongezond lunchen: dit doet het met je productiviteit

Door Rani Merckx

Bijna middagpauze, en die komt als geroepen. Je maag knort aan een recordvolume, en je wilt niets liever dan je tanden zetten in een uitgebreide lunch. Hap jij toe? Of kies je toch eerder voor een lichte soep of salade? Weet dat wat je ’s middags eet, een effect heeft op je gezondheid én productiviteit.

Ongezond lunchen = meer kans op overgewicht

Elke dag kom je in aanraking met een heel resem aan ongezonde lekkernijen. Ook op de werkvloer ontsnap je er niet aan. Uit een bevraging van Het Vlaams Instituut voor Gezondheidspromotie en Ziektepreventie (VIGeZ) is gebleken dat bedrijven steeds vaker ongezonde maaltijden voorschotelen. Te weinig mager vlees of vis, de portie frietjes of kroketten, de snackautomaat als dessertalternatief, … Dat gaat ten koste van je gezondheid: overgewicht, cardiovasculaire- en spijsverteringsproblemen, én je productiviteit op de werkvloer.

Gezond eten = alleen maar voordelen

Werknemers worden sneller ziek door ongezond eten, en dat betekent: vaker afwezig op het werk. Daarnaast daalt ook de productiviteit aanzienlijk.

De oorzaak? Je lichaam heeft gezonde brandstof nodig om optimaal te functioneren. Een gezond en evenwichtig eetpatroon, waarbij regelmatig vlees en vis op het menu staan, levert essentiële stoffen zoals omega 3-vetten, ijzer en zuurstof: stoffen die je brein stimuleren. En dat je tegelijk eventuele overtollige kilo’s kwijtspeelt, is natuurlijk mooi meegenomen.

Dit eet je beter niet

  • Ongezonde voedingswaren zoals frietjes, koekjes, frisdrank en chocolade zetten onze maag- en darmwerking serieus onder druk. En je darmflora die overhoop ligt, zorgt dan weer voor een vermoeid gevoel.
  • Vermijd fruit na een maaltijd. Hoewel fruit gezond is, komt het je productiviteit niet ten goede. Fruit dat bovenop de rest van je maaltijd terechtkomt, begint te gisten. Hierdoor zit je gegarandeerd de hele namiddag met een opgezwollen gevoel.
  • Laat snelle koolhydraten zoals pasta en witbrood links liggen. Om de vele koolhydraten in je maaltijd te verwerken, moet je lichaam heel wat insuline aanmaken. Dat vergt veel energie, en daarom voel je je na de maaltijd zo futloos.
  • Vermijd opgewarmde vetten en geraffineerde suikers. Die zijn moeilijk te verteren.

Zo boost je jouw productiviteit

  • Eet regelmatig vis. In zalm bijvoorbeeld zitten heel wat omega 3-vetzuren, eiwitten, ijzer en vitamine B: stoffen die je geheugen, redeneringen en aandacht stimuleren.
  • Ga voor trage koolhydraten zoals groenten en volkorenproducten. Die worden trager verwerkt door je lichaam, waardoor je geen insulinepieken en -dalen krijgt. En ze zijn daarbovenop ook nog voedzaam!
  • Een slaatje met verse groenten en mager vlees is altijd een goed idee. De dressing daarentegen niet. Probeer daarom eens om je eigen dressing te maken met een beetje azijn en olijfolie. Lekker, en veel gezonder!

6x gezonde lunchgerechten

Deze lunchgerechten zijn lekker én voedzaam:

Beeld: GettyImages

Lees ook:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."