Getty Images

Bewezen: vrijwilligerswerk maakt je gelukkiger

Door Marlies Picavet

Misschien heb je het zelf al ondervonden, maar vrijwilligerswerk doen, kan je écht een warm gevoel geven. Het is nu ook bewezen: mensen die zich engageren voor vrijwilligerswerk zijn effectief gelukkiger dan mensen die dat niet doen.

Vrijwilligerswerk: het overwegen waard

Het leven is ontzettend druk: je kinderen moeten naar school (of je moet in de gaten houden hoe hun afstandsonderwijs verloopt), er moet elke dag eten op tafel komen, het huis moet netjes blijven, … Het is dus niet ondenkbaar dat je ervan overtuigd bent dat je eenvoudigweg geen tijd hebt voor vrijwilligerswerk.

Toch is het de moeite waard om er nog eens goed over na te denken, want uit een Nederlands onderzoek blijkt dat vrijwilligers een pak gelukkiger in het leven staan dan niet-vrijwilligers.

Anderen helpen maakt blij

Het Nederlandse Centraal Bureau voor de Statistiek deed een onderzoek bij ruim 45.000 personen van 15 jaar en ouder, en wat bleek? Maar liefst 91% van de respondenten die aan vrijwilligerswerk deden, noemde zichzelf gelukkig, tegenover 85% bij de niet-vrijwilligers.

Het aantal personen dat zich ongelukkig voelt, ligt bij de vrijwilligers bovendien op 2,1%, de helft van de 4,1% van de niet-vrijwilligers die zich ongelukkig voelen. De onderzoekers concludeerden dat vrijwilligerswerk dus echt gelukkiger maakt: “Vrijwilligers zijn meer tevreden met hun eigen leven, sociale contacten en psychische gezondheid, en scoren hoger op de persoonlijke welzijnsindex”, vertellen ze.

Zelf aan de slag als vrijwilliger?

Ook als je een druk leven hebt, zijn er mogelijkheden om als vrijwilliger de handen uit de mouwen te steken en anderen een handje te helpen. De Warmste Week zet je op weg: op www.vrijwilligerswerk.be vind je een lijst met vacatures voor vrijwilligers.

Wist je trouwens dat je ook van thuis uit aan vrijwilligerswerk kunt doen? Als virtuele vrijwilliger kun je ook achter je computer anderen helpen. Hoe je dat aanpakt, lees je hier. Is de computer niet echt je ding, maar ben je wél handig met naald en draad of een naaimachine? Dan kun ook jij – zeker nu – nuttig thuiswerk verrichten door mondmaskers te maken.

Begint het te kriebelen en wil ook jij je inzetten (en een tikkeltje gelukkiger worden)? Meld je dan aan op de website van De Warmste Week en lanceer zelf een actie of neem deel aan een bestaand initiatief.

Bron: nu.nl

Meer om blij van te worden:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content