Op dieet? Je vuist vertelt hoeveel je mag eten

Door Jolien Thieleman

Als je op je lijn let, is het nooit eenvoudig om te bepalen hoeveel je nu precies mag eten. In de loop der jaren is de grootte van maaltijden alvast flink toegenomen, maar wat is nu eigenlijk jouw ideale portie? Deze vuistregel geeft – letterlijk – het antwoord:

Gebruik je hand

Voedingswetenschappers in Groot-Brittannië hebben een handige manier gevonden om te voorkomen dat je te veel eet. Ze stelden een aantal eenvoudige richtlijnen op die je kunt gebruiken om je portie te bepalen, en je hebt er niet meer voor nodig dan je hand:

  • Pasta: twee handjes per persoon. Indien je spaghetti eet, maak je een rondje van je duim en wijsvinger ter grootte van een euro. De pasta die daartussen past, is genoeg.
  • Rijst: een handje per persoon.
  • Groenten: een vuistgrootte per maaltijd, al mag je van de meeste groenten twee vuisten rekenen.
  • Kaas: twee stukken ter grootte van je duimen.
  • Aardappelen: een vuistgrootte per persoon.
  • Vlees: een stuk dat niet groter is dan de helft van je uitgestrekte hand.

Hoe groot je hand is, maakt volgens de wetenschappers niet veel uit, omdat het in proportie is met de rest van je lichaam.

Gezond verstand

Toch blijft het belangrijk om je gezond verstand te gebruiken bij het bepalen van je ideale portie. Sport je bijvoorbeeld veel of heb je een fysiek zware job, dan heb je vast meer eten nodig dan iemand met een zittende job. Het gaat erom een goede balans te vinden: alleen zo val je op een gezonde manier af. Meer tips daarover vind je in dit artikel.

Bron: Margriet – Beeld: iStock

Dit al gelezen?

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content