Getty Images

Deze sporten zijn het best tegen buikvet

Door Isabelle Ignoul

Een jaartje meer op de teller betekent ook weleens een kilootje meer op de weegschaal. Waar we natuurlijk helemaal niet over moeten panikeren, maar wat als dat extra gewicht zich hardnekkig vastzet op je buik en je er écht niet gelukkig mee bent? Gezonde voeding is natuurlijk een must om buikvet te lijf te gaan, maar ook deze sporten helpen een handje.

Buikvet: niet zo onschuldig

Naarmate je ouder wordt, neemt je spiermassa af en sla je meer vet op rond je buik. En dat is nu net de plek waar te veel vet schadelijke gevolgen kan hebben. In de buikstreek liggen namelijk belangrijke organen, zoals maag, milt en lever. Te veel buikvet of visceraal vet verhoogt onder andere het risico op hart- en vaatziekten. Je houdt je buikvet dus maar beter onder controle.

Hoe? Wetenschappers en artsen zijn het erover eens dat dagelijks bewegen cruciaal is om buikvet te verbranden. Maar niet elke vorm van sport is even effectief.

Deze blijken het meeste effect te hebben:

4x sporten tegen buikvet

Aërobe oefeningen of cardiotraining

Studies tonen aan dat aërobe oefeningen helpen om buik- en levervet te verminderen. Daarvoor moet je minstens 30 minuten beweging opnemen in je dagelijkse routine. Je kiest het best een activiteit die je graag doet, zo hou je ze het langst vol.

Voorbeelden van cardio of aërobe oefeningen:

HIIT-training

Bij HIIT-trainingen (high intensity interval training) wissel je korte periodes van intensieve oefeningen af met rustperiodes en minder intensieve bewegingen. Onderzoek toont aan dat HIIT-training helpt om je gewicht onder controle te houden, centimeters rond je taille te verliezen en je algemene fysieke conditie te verbeteren.
Dit soort training is bovendien niet erg tijdrovend, maar laat toch je hart pompen en je hele lichaam werken.

Oefeningen die deel uitmaken van een HIIT-training:

  • jumping jacks
  • burpees
  • push-ups
  • squats
  • sprinten

Buikspieroefeningen

Buikspieroefeningen zijn een goede manier om vet aan je taille en buik kwijt te geraken. Ze maken je buik namelijk strakker en steviger. Deze oefeningen kun je gemakkelijk thuis uitvoeren:

  • planken
  • fietscrunches
  • benen heffen

Krachttraining

Krachttraining is zeer belangrijk als je buikvet wil verbranden. Spieren verbranden meer calorieën dan vet wanneer het lichaam in rust is. Meer spieren helpen dus om meer vet te verbranden. Onderzoekers ontdekten ook dat weerstandstraining, waaronder krachttraining, het vetvrije gewicht kan doen toenemen terwijl het vet afneemt, en tegelijkertijd de stofwisseling kan stimuleren.

Bij krachttraining voer je met gewichten een reeks oefeningen uit, zoals lunges of squats, die je vervolgens herhaalt. Gebruik je lichte gewichten? Doe dan een langere oefeningenreeks. Je kunt ook zwaardere gewichten gebruiken en minder herhalingen uitvoeren. In dat geval moet je ook voldoende rusttijd inlassen tussen de reeksen.

Bron: gezondheid.be

Nog meer beweegtips:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content