Een verhitte discussie? Zo krijg je iedereen weer rustig

Door Celine Werner

Een ruzie met je partner over de vervelende principes van je schoonmoeder, een discussie met je kleinste omdat hij chips wilt voor het avondeten, of gekibbel met de huisbaas over een probleem met het appartement: we zitten allemaal ooit eens in een verhitte discussie, maar met de onderstaande tips krijg je iedereen weer kalm!

Makkelijker gezegd dan gedaan, aangezien je op dat moment je bloed voelt koken van woede.

Zo worden jullie weer hélemaal zen

Een gezinstherapeut zei ooit dat er hiervoor een eenvoudig trucje bestaat: spreek in zinnen, niet in vragen. Vragen zouden namelijk herinneringen opwekken uit onze jeugdjaren: “Heb jij je huiswerk gemaakt? Waarom heb je je kamer niet opgeruimd? Heb je je broer een mep gegeven?” Zulke vragen wekken het gevoel op dat de vragensteller kritiek geeft en twijfelt aan de eerlijkheid van de andere persoon, met alle gevolgen van dien.

Hou het eenvoudig

Gebruik daarom eerder eenvoudige zinnen om je ontevredenheid uit te drukken. En als je je boodschap nog beter wilt overbrengen zodat het goed doordringt bij de andere, is het aangeraden om zinnen te gebruiken als: “Ik weet dat je je slecht voelt, maar…” Zo toon je begrip terwijl je ook (meestal) zonder problemen je standpunt kunt duidelijk maken.

Klinkt eenvoudig, maar het is in de praktijk niet zo makkelijk als het lijkt. Dus adem in en adem uit, let op je woorden en het komt helemaal goed.

Bron: purewow.com – Beeld: gettyimages.be

Nog meer lezen:

Partner Content