Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten
© Getty Images

Zo raak je sneller van blauwe plekken af

Door De Redactie

Sommigen hebben nooit last van blauwe plekken, anderen hebben er altijd wel eentje. Mooi zijn ze natuurlijkniet en bovendien doen ze vaak ook nog eens pijn. Gelukkig zijn er een paar manieren om ze te behandelen en ze sneller te laten vervagen.

Hoe ontstaan blauwe plekken?

Ben je ergens tegenaan gelopen? Dan krijg je hoogstwaarschijnlijk een blauwe plek: een onderhuidse (en ongevaarlijke) bloeduitstorting als gevolg van beschadigde bloedvaatjes. Het bloed stapelt zich op en komt tussen de omliggende weefsels onder de huid terecht. Bloed heeft een rode kleur, maar door de huid die als filter werkt, krijg je een blauwe of soms zelfs paarse tint te zien.

Waarom krijgt de ene sneller blauwe plekken dan de andere?

De leeftijd

Naarmate je ouder wordt, wordt de huid en het weefsel rond de de bloedvaten dunner. Aangezien de huid dan niet meer zo sterk en elastisch is, zullen de bloedvaatjes sneller beschadigd raken. Alle factoren die onze huid verouderen, zoals sigaretten en de zonnebank bijvoorbeeld, kunnen dus ook bepalen of je sneller blauwe plekken krijgt.

Vrouwen zijn de pineut

Vrouwen hebben meer vet en minder collageen dan mannen. De collageenlaag bij mannen is dikker en hun bloedvaten worden beter beschermd. Daarom krijgen vrouwen sneller blauwe plekken dan mannen.

Medicatie

Sommige medicijnen zoals aspirines bijvoorbeeld veroorzaken een dunner wordende huid. Ook medicatie met corticosteroïden, vaak genomen door astmapatiënten, is mogelijk een boosdoener.

Vitamientjes

Blauwe plekken verschijnen sneller en zullen minder vlot verdwijnen bij gebrek aan vitamine C of vitamine D.

Blauwe plekken voorkomen

Net een pijnlijke val gehad, of je been tegen de kast gestoten? Leg er dan zo snel mogelijk ijs op, en dat voor minstens 20 minuten lang. Door de plek te koelen trekken de bloedvaten samen, waardoor de bloeduitstorting een pak minder erg zal zijn.

‘s Anderendaags heb je eerder warmte nodig in plaats van koude. Dat zorgt ervoor dat de bloedvaten uitzetten en dat stimuleert de bloedcirculatie.

Blauwe plekken behandelen: 4 tips

1. Laat ‘m met rust

Meestal geneest zo’n blauwe plek het best wanneer je ‘m gewoon met rust laat. Door ‘m aan te raken en zachtjes te ‘masseren’, bestaat de kans dat nog meer bloedvaatjes beschadigd raken.

De plek geneest bovendien sneller als hij boven je hart zit, zodat het bloed kan terugstromen naar je hart. Heb je er eentje op je been? Laat je been op de zetel rusten, met een kussen eronder. Op die manier komt de plek hoger te liggen.

2. Smeren met arnicazalf

Om de doorbloeding te verbeteren en ontstekingen en zwellingen te verminderen, kun je beroep doen op arnicazalf, die je één tot twee keer per dag mag gebruiken.

3. Vitamine C

Vitamine C versnelt de genezing van wondjes en breuken, waardoor het dus geen kwaad kan om extra supplementen te nemen bij een blauwe plek. Ook voeding die rijk is aan vitamine C kan helpen: denk maar aan kiwi, sinaasappel, gele paprika en ananas.

4. Stop met roken

Nog een reden nodig om te stoppen met roken? Weet dat het een negatieve invloed heeft op de genezing van wondjes (en blauwe plekken). Je lichaam maakt namelijk minder weefsel aan om wonden te genezen én het vertraagt de ingroei van je bloedvaten.

Nog meer gezondheidsweetjes:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content