Zorgt een spiraaltje voor meer stress?

Zorgt een spiraaltje voor meer stress?

Vrouwen die een spiraaltje gebruiken, hebben mogelijk meer last van stress en een hogere hartslag tijdens stressmomenten. Dat blijkt uit een onderzoek van Erasmus MC. Toch gebruikt 12 procent van de vrouwen tussen de 18 en 45 jaar een spiraaltje. 

Het medisch centrum onderzocht 150 vrouwen met en zonder spiraaltje en bekeek hun hartritme en de hoeveelheid stresshormonen die ze hebben. Daaruit bleek dat vrouwen die een hormoonspiraaltje hebben, meer stresshormonen aanmaken dan vrouwen die de pil gebruiken of een natuurlijke menstruatiecyclus hebben.

10 slagen hoger

Ook hebben vrouwen met een hormoonspiraaltje een aanzienlijk verhoogde hartslagfrequentie. Hun hartslag is gemiddeld meer dan 10 slagen hoger dan vrouwen die geen hormoonspiraaltje hebben.

Volgens de onderzoekers wordt tegen de vrouwen gezegd dat een hormoonspiraaltje enkel in de baarmoeder werkzaam is, maar dat klopt niet. “Vrouwen moeten op de hoogte gebracht worden van de effecten die het heeft op de hersenen. Die zijn verantwoordelijk voor het stressniveau. De effecten zijn dus zeker niet alleen in de baarmoeder waarneembaar.”

Bron: Margriet

Lees ook:

 

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Lees verder na de reclame

Het volgende Libelle-artikel is echt even het wachten waard :)