6 onmisbare wintervitamines

De vitamines A, C en D en drie uit de B-familie: deze zes vitamines geven je weerstand een extra boost tijdens de koude wintermaanden. Ze beschermen je lichaam tegen verkoudheden en griep.

Suzan Tuinier, coördinator van het Vitamine Informatie Bureau, legt uit wat ze voor je doen en waarin je ze vindt.

6x sterkhouders

  • Vitamine C is de bekendste weerstandsvitamine en ondersteunt bovendien de werking van de witte bloedcellen. Citrusvruchten, aardappelen en paprika zijn vitamine C-bommetjes.
  • Vitamine D stimuleert de productie van een eiwit dat infecties kan bestrijden. Onze huid maakt de meeste vitamine D zelf aan dankzij het zonlicht, maar wil je toch wat extra binnenkrijgen, eet dan ietsje vaker vette vis, margarine en halvarine.
  • Vitamine A zorgt voor gezonde slijmvliezen die de eerste verdediging tegen een infectie bieden. Bovendien speelt vitamine A een belangrijke rol in het aanmaken van bloedcellen die een positieve invloed hebben op ons afweersysteem. Vitamine A vind je vooral in lever, margarine en halvarine.

 

  • Vitamine B6 versterkt de immuunfunctie. Een tekort aan vitamine B6 kan leiden tot een verminderde productie van witte bloedcellen. Aardappelen, bananen en bruinbrood bevatten veel vitamine B6.
  • Vitamine B11 heeft een positief effect op de aanmaak van de cellen in het immuunsysteem. Groene groenten, fruit en bruinbrood zijn aanraders.
  • Vitamine B12 versterkt het immuunsysteem doordat deze vitamine de aanmaak van DNA stimuleert. Eet voldoende vlees, vis, melkproducten en kaas.

Vitamine D van dreumes

Suzan Tuinier: “Is je kindje jonger dan vier, dan is het goed om ‘m extra vitamine D te geven. Een dagelijks supplement met 10 mcg vitamine D versterkt de botten, spieren en tanden. Bovendien versterkt vitamine D de weerstand en dat is tijdens de winter alleen maar mooi meegenomen.

De rest van de weerstandsvitamines halen kinderen voldoende uit de voeding. Op voorwaarde dat die voeding evenwichtig en gezond is. Is jouw kind eerder een slechte eter, dan kan een multivitamine-supplement als extraatje geen kwaad. Zo krijgt het alle wintervitamines binnen en kun jij op beide oren slapen!”

Weg met die winterdip

 

Partner Content