Quichebodem: 5 verschillende quichebodems, 10 heerlijke recepten

Quichebodem: 5 verschillende quichebodems, 10 heerlijke recepten

De juiste quichebodem kan je quiche tot een hoger niveau tillen. Kies je een kant-en-klare bladerdeegbodem, wil je ‘n keertje zelf aan de slag met kruimeldeeg of verkies je een healthy alternatief zoals bloemkool? Wij spitten het tot op de bodem uit.

1. Een heerlijk krokante bladerdeegbodem

Bladerdeeg is opgebouwd uit heerlijke laagjes boter die tijdens het bakken smelten en voor een heerlijk luchtig en knapperig resultaat zorgen. Bak bladerdeeg altijd eerst blind voor.

Bladerdeeg kun je niet alleen als bodem gebruiken, maar ook als deksel bij een ‘pie‘: dit zijn typisch Britse hartige taarten gevuld met een stoofpotje en bedekt met een krokant korstje.

2. De ‘maak ‘m zelf ‘ kruimdeldeegbodem

Heb je weinig tijd? Dan kun je een rol kant-en-klaar kruimeldeeg kopen. Maar je kunt ook zelf aan de slag gaan. Met ons basisrecept gaat het nooit meer fout! Kruimeldeeg kun je 2 à 3 dagen bewaren in de koelkast. En heb je écht te veel gemaakt, bewaar het dan in de diepvriezer.

3. Healthy filodeegbodem

Bladerdeeg is natuurlijk superlekker, maar bevat veel boter. Let je op je lijn, maar wil je nog steeds genieten van een lekker stukje quiche, kies dan voor filodeeg. Het bevat namelijk veel minder vet dan bladerdeeg.

Filodeeg is iets knapperiger dan bladerdeeg en je kunt het perfect gebruiken als bodem van een gezonde groentetaart. Leg een vel filodeeg in de quichevorm en bestrijk met een beetje olijfolie, beleg daarna met een nieuw vel en herhaal tot de bodem minstens 5 vellen dik is. Je kunt ze daarna meteen vullen en afbakken.

4. Gezondere quichebodem

Bloemkool is de ideale bodembedekker voor gezonde quiches:

  1. Je verdeelt 1 grote bloemkool in roosjes en kookt ze enkele minuten in lichtgezouten water.
  2. Laat ze daarna goed uitlekken in een vergiet, schep in een schone keukenhanddoek en knijp al het overtollige vocht eruit.
  3. Schep in een blender en voeg een eitje, 3 el geraspte parmezaan en een handvol verse kruiden toe.
  4. Mix tot een deeg en verdeel de bloemkoolpulp over de bodem van de quichevorm.
  5. Bak eerst 20 minuten voor in een voorverwarmde oven op 180°C en beleg daarna met de vulling.
  6. Bak daarna verder af. Het recept hieronder voor de bloemkoolpizzabodem kun je ook perfect gebruiken als quichebodem.

Wil je graag een nóg voedzamere quiche? Dan is havermout perfect voor jou! Meng het met olie, verse eieren en kruiden tot een heerlijke bodem.

Nog meer genieten van quiche

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Lees verder na de reclame

Het volgende Libelle-artikel is echt even het wachten waard :)