Deze 7 voedingsmiddelen kun je na houdbaarheidsdatum nog opeten
Een potje yoghurt dat twee dagen overtijd is of vlees dat er een beetje verkleurd uitziet. We stellen ons toch wat vragen bij de vervaldatum op onze producten, want: moeten we ze écht strikt naleven?
Enkele dagen overtijd, en we zijn geneigd om dat potje yoghurt of verkleurde ajuin in de vuilbak te gooien. Maar goed om te weten: over deze zeven voedingsmiddelen hoef je je alleszins geen zorgen te maken. Tenminste, als je ze op de juiste manier bewaart!
Dit moet je (w)eten:
Yoghurt
Griekse yoghurt kun je gerust nog één à twee weken na vervaldatum opeten. Voorwaarde is wel dat je ‘m al die tijd in de koelkast hebt bewaard.
Miso
Miso is een heerlijke smaakmaker bij vlees, vis of sushi. Je kunt miso tot een jaar na vervaldatum opeten, maar ook hier geldt de regel dat je het vanaf het begin in de koelkast bewaard hebt.
Bevroren besjes
Maar dan alleen bevróren bessen. Als je ze meteen na het kopen in de vriezer legt, zijn ze nog zo’n vier tot zes maanden goed.
Hummus
Doe je de verpakking niet open, dan kun je hummus tot wel drie maanden bewaren in de koelkast. Eenmaal geopend gaat ‘ie nog een week mee.
Boter
Boter in de koelkast blijft één tot twee maanden na houdbaarheidsdatum goed. Boter die buiten de koelkast bewaard wordt, is niet lang houdbaar.
Groenten in blik
Een – ongeopend – blik groenten, dat gaat jaren mee. Zolang het blik onbeschadigd is, zitten je groenten veilig en wel opgeborgen.
Dit natuurproduct verandert na verloop van tijd misschien van kleur of zal kristalliseren, maar het blijft veilig om te eten. Je maakt je honing weer vloeibaar door het potje in een bak met warm water te plaatsen.
Vertrouw op je zintuigen
De belangrijkste tip? Vertrouw op je zintuigen. Ruikt het product nog lekker en ziet het er nog goed uit? Dan is het vast nog goed. Natuurlijk moet je opletten met een restje pasta van twee dagen geleden, maar een ongeopend potje yoghurt dat al twee weken vervallen is, kun je zeker nog opeten.
Bron: Margriet.nl. Beeld: GettyImages