Als vlees verandert van kleur, is het dan slecht?

Als vlees verandert van kleur, is het dan slecht?
fresh ground raw meat cutlets in baking dish with red onion, garlic and bay leaves drizzled with olive oil to prepare for frying in oven, view from above, close-up; Shutterstock ID 570736387

Vlees bakken maakt ons altijd een beetje nerveus. Of we nu een simpele kipfilet of Japans kobe rundvlees bereiden, we willen er zeker van zijn dat we een vers product in huis hebben.

De twijfel slaat dan ook snel toe wanneer we een stuk vlees uit de koelkast halen dat er een beetje verkleurd uitziet. Is het omdat het al enkele dagen in de koelkast ligt, of omdat het uit de diepvries komt of is het slecht? Goed om weten: een kleurverandering is niet altijd slecht nieuws.

Waarom verandert vlees van kleur?

Rood vlees

We beoordelen de versheid van een stukje vlees al snel op het zicht alleen. Zo denken we dat hoe feller rood biefstuk of gehakt is, hoe verser. Maar de kleur is eigenlijk afhankelijk van verschillende factoren. Lucht en licht bijvoorbeeld. Hoe minder de proteïnen in het vlees in aanraking komen met zuurstof, hoe grijzer het vlees wordt. Maar grijs betekent niet meteen slecht.

De roodheid van vlees is bovendien ook afhankelijk van het geslacht, voeding, beweging en vooral de leeftijd van het dier.

Kip

Bij kip denken we meteen aan zachtroze of wit vlees, maar gelig of zelfs blauwachtig kan ook. Ook hier speelt de leeftijd, voeding, het ras en de beweging van het diertje een rol.

Foto: Emma Christensen

Dus is het veilig om te eten?

Ook al ziet de kleur van vlees er minder appetijtelijk uit, het betekent niet dat je het daarom moet weggooien. Zolang je het maar naar behoren bewaart, in de koelkast of diepvries, én het opeet binnen een veilige periode, dan is er geen vuiltje aan de lucht.

Weetje: Gehakt kun je ongeveer 2 dagen bewaren, andere stukken vlees maximum 5 dagen in de koelkast.

Onze tip: Waar je écht op moet letten bij vlees? De geur én hoe het stukje aanvoelt. Voelt het vlees slijmerig of plakkerig aan, dan weet je dat de versheid kantje boord is.

(Bron: thekitchnn)

Lees meer:

 

Lees verder na de reclame

Het volgende Libelle-artikel is echt even het wachten waard :)