Hoe worden gebakken patatjes lekker krokant?

Niks lekkerder dan zo’n lekker, goudgeel gebakken aardappeltje. Maar het kan ook tegenvallen: geen mooi korstje, aardappeltjes die uit elkaar vallen … Culiredactrice Sofie verklapt haar tips voor de perfecte gebakken patatjes.

Lezeres Delphine: “De randen van mijn gebakken patatjes lijken wel moes. Is er een truc om een mooi korstje te krijgen?”

Sofie: “Gebakken patatjes vind ik zó lekker! Bij een stukje gebraden kip en sla, of bij een stukje gebraad of rosbief met erwten en worteltjes. Hmm! Het allerlekkerste zijn ze als het korstje wat krokant is. Dit is hoe je dat doet.”

1. Kies de juiste aardappels

“Kies voor aardappels die niet uiteenvallen bij het koken. Ga voor een vastkokende of licht kruimige soort. Rassen zoals Nicola, Charlotte of bintje zijn prima. Maar van die heel bloemige pureeaardappelen krijg je nooit mooi gebakken.”

2. Zorg ervoor dat je aardappels koud zijn

“Voor het lekkerste korstje schil ik de aardappelen en kook ik ze. Als je ze schilt, komt het zetmeel uit de aardappelen bij het bakken rechtstreeks in aanraking met de vetstof in de pan en dat zorgt voor dat lekkere krokante korstje. Krieltjes en nieuwe patatjes kun je eventueel in de schil koken: die kleine aardappeltjes zijn stevig en knapperig van zichzelf en hebben niet echt nood aan een uitgesproken korstje.

Kook de aardappelen lang genoeg van tevoren, ze moeten volledig koud en uitgedampt zijn wanneer ze in de pan gaan, zodat zo veel mogelijk vocht verdampt is. Het lekkerste resultaat krijg je met aardappelen die je de dag van tevoren al hebt gekookt. Te veel vocht in de pan zorgt ervoor dat het korstje niet mooi krokant wordt.”

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

3. Boter én olie

“Verhit een pan met dikke bodem op middelhoog vuur. Doe een flinke scheut olie én een klontje boter in de pan: de olie kan hoge temperaturen aan, de boter zorgt voor extra smaak en kleur. Wanneer de boter bruist kun je de aardappelen toevoegen.”

4. Rustig laten bakken

“Verspreid de aardappelen over de bodem van de pan en leg de pan liefst niet te vol. Zo kan de hete vetstof goed bij de aardappelen. Laat de aardappelen eerst een mooi bruin korstje krijgen vooraleer je ze omdraait. Als je ze te vroeg wil omdraaien, blijft het korstje aan de pan plakken. Komen ze vanzelf los en zijn ze mooi goudbruin gekleurd? Dan kun je ze voorzichtig omdraaien. Laat ook de andere kant kleuren.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Je kunt de aardappelen na het bakken eventueel laten uitlekken op keukenpapier: zo wordt overtollig vet opgeslorpt en worden ze extra krokant. Kruid de aardappelen met zout en eventueel ook een beetje peper. Ook paprikapoeder is er lekker bij.”

Hier kun je je gebakken patatjes bij eten

Heb je ook een vraag voor Sofie? Mail naar lekker@libelle.be. Wie weet komt jouw vraag binnenkort ook aan bod!

Meer ideeën met aardappel:

Partner Content

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."