appels bruin

Handig: zo vermijd je de verkleuring van je appelschijfjes!

Door Rani Merckx

Een sappig appeltje tegen de dorst, of om je kleine honger te stillen: dat kan smaken! Minder appetijtelijk is die bruine kleur zodra je je appel in partjes hebt gesneden… Gelukkig kun je dat makkelijk verhelpen.

Bruin fruit = ongezond?

Van zodra je fruit zoals appels, peren of bananen in stukjes snijdt, durven ze al eens bruin te worden. Maar, bruin fruit is niet per se ongezond of minder voedzaam dan vers fruit. Het verkleuren van fruit komt door de blootstelling aan zuurstof, en is dus gewoon oxidatie.

Laat maar weken

Hoewel het gebruik van vers citroensap en gemalen kaneel vaak wordt aangeraden om verkleuring te voorkomen, werkt zout water even goed! Zout is een natuurlijk conserveringsmiddel en gaat als het ware je appels pekelen, vooraleer ze in de brooddoos belanden.

Zout smaakje?

Appels en zout? Niet onmiddelijk een smakelijke combinatie, maar goed naspoelen volstaat om het zout volledig van je appels te krijgen.

Zo ga je te werk:

  1. Meng 1 liter koud water met 1/2 theelepel zout, tot het zout volledig opgelost is.
  2. Leg je appelschijfjes of -partjes in het zoute water en laat ze 5 à 10 minuten weken.
  3. Giet en spoel de appels goed af in een zeef.
  4. Gaan ze direct in de brooddoos? Sluit de brooddoos goed af, want: hoe minder zuurstof er aan je fruit komt, hoe minder snel het bruin kleurt.

Wat met bruine appels?

Keren je kids toch huiswaarts met enkele bruine exemplaren, maar wil je ze niet weggooien? Verwerk de appelpartjes dan in een van deze heerlijke appelgerechten:

 

 

Bron: Kitchn.com en witbet.nl. Beeld: GettyImages

 

Lees meer:

Partner Content

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."