Heerlijk in de herfst: vlierbessensap

vlierbessen

Tijdens de herfst kunnen we wel wat meer weerstand gebruiken. Een natuurlijk middeltje hiervoor zijn vlierbessen. Je vindt ze talrijk in de vroege herfst en je maakt er zo sap of siroop van.

Verkoudheid? Drink vlierbessensap

Een van de grootste voordelen van vlierbessen zijn hun immuniteitsverhogende eigenschappen. De donkerpaarse besjes zitten vol vitamine C en werden zelfs in 1995 ingezet tegen de griepepidemie in Panama. Het sap van vlierbessen is dan ook een ideaal opkikkertje tijdens de herfst.

Puur natuur

Wat heb je nodig?

Vlierbessen kun je overal gratis plukken. Maar let op: de bessen moeten donkerpaars zijn. Groene, niet rijpe besjes zijn giftig. Met dit recept maak je ruim 1 liter puur vlierbessensap:

  • 1 kg vlierbessen
  • 100 milliliter water

Zo maak je het

  • Kook de bessen ongeveer 20 minuten op een laag vuur.
  • Alle bessen moeten opengebarsten zijn zodat al het sap eruit gelopen is.
  • Leg een propere neteldoek (zeefdoek of tetradoek) over een keukenzeef en laat het mengsel uitlekken totdat alle sap eruit is gelekt.
  • Warm het sap nog een keer op tot het net niet kookt.
  • Vul de flessen af en sluit ze goed af. Flessen met een schroefdop zijn hier handig voor.

Extra’s

Puur vlierbessensap is uiterst gezond maar voor sommigen iets te stevig en scherp van smaak. Daarom kun je er ook siroop van maken. De siroop kun je perfect tegen keelpijn gebruiken. Of je kunt het gebruiken in allerlei receptjes. Denk aan zelfgemaakte limonade, een originele kir, over je pudding of in combinatie met kruidige vleesgerechten.

Zo maak je het

  • Verwarm je vlierbessensap en los er 500 gram suiker (of stevia, wat gezonder is) aan toe.
  • Eens opgelost, giet je de hete siroop in propere flessen mét een trechter. Je kunt je lelijk verbranden aan hete siroop dus een trechter is zeker nodig om niet te morsen.

Vlierbessensiroop is minstens een jaar houdbaar in propere, steriele flessen.

Supertip! Wil je een echt kruidendrankje? Stop dan takjes rozemarijn en tijm in de fles. Heerlijk!

Vind je dit interessant? Lees dan zeker ook deze tips:

Het volgende Libelle-artikel is echt even het wachten waard :)