Vlierbessensap: een homemade opkikkertje uit de natuur

Vlierbessensap: een homemade opkikkertje uit de natuur
Getty Images

Tijdens de herfst kunnen we wel wat meer weerstand gebruiken. Vlierbessen vormen daarvoor een natuurlijk hulpmiddeltje. Je vindt ze talrijk vanaf begin september tot in de vroege herfst en je maakt er zó sap of siroop van.

Verkoudheid? Drink vlierbessensap

Een van de grootste voordelen van vlierbessen is dat ze een flinke boost geven aan je immuniteit. De donkerpaarse besjes zitten vol vitamine C en werden zelfs in 1995 ingezet tegen de griepepidemie in Panama. Of ze toen echt een groot verschil hebben betekend, laten we in het midden. Wat alleszins vaststaat is dat het sap van vlierbessen een ideaal opkikkertje is tijdens de herfst.

Puur natuur

Wat heb je nodig?

Vlierbessen kun je overal gratis plukken. Maar let op: de bessen moeten donkerpaars zijn. Groene (en dus onrijpe) besjes zijn giftig.

vlierbessen
Getty Images

 Met dit recept maak je ruim 1 liter puur vlierbessensap:

  • 1 kg vlierbessen
  • 100 ml water

Zo maak je het

Centrifugeer de besjes enkel na verhitting boven 75 graden om de sambunigrine te neutraliseren, een stofje dat diarree en krampen veroorzaakt en dat is natuurlijk niét de bedoeling.

  • Kook de bessen ongeveer 20 minuten op een laag vuur.
  • Alle bessen moeten opengebarsten zijn, zodat al het sap eruit gelopen is.
  • Leg een propere neteldoek (zeefdoek of tetradoek) over een keukenzeef en laat het mengsel uitlekken totdat alle sap eruit is gelekt. Je kunt natuurlijk ook een ontsapper gebruiken.
  • Warm het sap nog een keer op tot het net niet kookt.
  • Vul de flessen af en sluit ze goed af. Flessen met een schroefdop zijn hier handig voor.

Extra’s

Puur vlierbessensap is uiterst gezond, maar voor sommigen iets te stevig en scherp van smaak. Daarom kun je er ook siroop van maken, ideaal tegen keelpijn. Of je maakt er allerlei receptjes mee. Denk aan zelfgemaakte limonade, een originele kir, pudding of in combinatie met kruidige vleesgerechten.

vlierbessen
Getty Images

Zo maak je vlierbessensiroop:

  • Verwarm je vlierbessensap en los er 500 gram suiker (of stevia, wat gezonder is) in op.
  • Giet de hete siroop in propere flessen mét een trechter. Je kunt je lelijk verbranden aan hete siroop, dus een trechter is zeker nodig om niet te morsen.

Vlierbessensiroop is minstens een jaar houdbaar in propere, steriele flessen.

Supertip! Wil je een echt kruidendrankje? Stop dan takjes rozemarijn en tijm in de fles. Heerlijk!

Vind je dit interessant? Lees dan zeker ook deze tips:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Lees verder na de reclame

Het volgende Libelle-artikel is echt even het wachten waard :)