TGT en THT: wat is het verschil en wat betekent het?

TGT en THT: wat is het verschil en wat betekent het?
Getty Images

Sta jij ook vaak te twijfelen voor je koelkast of dat product nu slecht is of niet? Zou je het nog opeten of niet? En wat bedoelen ze nu eigenlijk met TGT en THT?

Niet te snel weggooien

Uit een onderzoek van Too Good To Go blijkt dat maar liefst 75% van de Belgen het verschil tussen TGT en THT niet kent, waardoor ze te snel voedsel weggooien. Misinterpretatie ervan leidt immers tot een foutief inschatten van de houdbaarheidsdatum.

TGT & THT: wat is het verschil?

1. TGT = te gebruiken tot

  • Deze producten kun je maar kort bewaren, want ze bederven snel. Je moet ze meteen weggooien als de datum verstreken is.
  • Na die datum groeien er bacteriën in het product. Die zul je met het blote oog niet zien, maar je zult er wel ziek van worden als je het nog opeet.
  • Voorbeelden van TGT-producten zijn vlees, vis, voorgesneden groenten, koelverse maaltijden of verse vruchtensappen.
  • Bij elk TGT-product hoort een bewaarinstructie te zitten. Je moet ze dan ook zo snel mogelijk in de koelkast bewaren. Als de datum verlopen is, mag een winkel dat product niet meer verkopen. De TGT-datum kun je wel verlengen door het product meteen na aankoop in te vriezen.

2. THT = ten minste houdbaar tot

Producten met THT op de verpakking mogen na houdbaarheidsdatum wel nog opgegeten worden. Die producten bederven niet snel, maar er kan wel een verandering zijn in kleur, smaak en geur. Je hebt THT-producten die:

  • niet gekoeld bewaard moeten worden, zoals koffie, snoep of frisdrank.
  • wel gekoeld bewaard moeten worden. Denk aan gebak, eieren en kaas.

Nieuw pictogram brengt duidelijkheid

Omdat er zoveel mensen het verschil tussen die twee niet kennen, lanceert Too Good To Go, samen met 14 voedselproducten en winkels, een pictogram dat verspilling van producten met een ‘THT’-datum moet tegengaan.

TGT THT verschil

Dit pictogram zal duidelijk maken dat het product vaak nog goed is na het verstrijken van de datum. Wil je zeker zijn? Beoordeel dan eerst zelf het product door te kijken, ruiken en proeven. Zijn de smaak, geur en textuur zoals ze moeten zijn? Dan is het nog perfect veilig om te consumeren.

De Vlaamse overheid en belangenorganisatie Comeos steunen officieel deze campagne van Too Good To Go.

Wil je niets verspillen in de keuken?

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Lees verder na de reclame

Het volgende Libelle-artikel is echt even het wachten waard :)