
Komkommer warm eten? Ja, dat kan! Ontdek deze verrassende recepten
Komkommers eet je meestal rauw in salades of als frisse snack, maar wist je dat je komkommer ook warm kunt eten? Van soepen tot wokgerechten: warm bereide komkommer is verrassend lekker én makkelijk.
Tips om te koken met komkommer
- Kies de juiste komkommer: geen grote, overrijpe komkommers want die bevatten te veel vocht en zaden. Kies liever voor stevige exemplaren zoals snackkomkommers of Turkse komkommers (die zijn iets kleiner dan de gewone). Wil je toch iets maken met een grote komkommer? Verwijder dan zeker de zaadlijsten en laat de groente goed uitlekken.
- Verwijder de zaadjes, want de zaadlijsten bevatten het meeste vocht. Dat gaat het makkelijkste door de komkommer in de lengte te halveren en met een lepeltje de zaadjes weg te schrapen.
- Hou de bereidingstijd kort: wil je nog een beetje bite in je komkommer, bak ze dan niet te lang. Roerbakken is ideaal. Ga je de komkommer in een stoofpotje gebruiken, voeg ‘m dan pas de laatste minuten toe. Voor een soep die je gaat mixen heeft dit natuurlijk minder belang.
- Gebruik de juiste smaakmakers: komkommer heeft van zichzelf niet zo heel veel smaak en kan wel wat extra pit gebruiken. Lekker bij komkommer zijn knoflook, ui, gember, sojasaus, miso, bouillon, kokosmelk, citroen, azijn, dille, koriander en peterselie.
Komkommer stoven
Net als courgette kun je komkommer stoven. Meestal wordt dat gedaan samen met ui, knoflook en kruiden en eventueel een beetje bouillon. Het vruchtvlees wordt dan zacht, de smaak mild en licht zoet. In het receptje hieronder worden de komkommers gestoofd met room, zure room en dille en op smaak gebracht met wat chilipoeder. Zo serveer je eens een verrassende groente bij een stukje vis.
Komkommer in de wok
In de Aziatische keuken wordt komkommer vaak kort roergebakken met gember, soja en knoflook. Zo houdt de groente een beetje bite en krijgt ze een warme, hartige toets. Ook voor de receptjes hieronder wordt de komkommer gebakken in de wok.
Komkommer uit de oven
Komkommer kun je prima in de oven bereiden: maak er een lekkere crumble van, of vul een uitgeholde komkommer met gehakt, zoals je met een courgette zou doen.
Komkommersoep
In de zomer krijg je al eens een koud komkommersoepje geserveerd, maar komkommer past ook verrassend goed in warme soepen. Enkele ideetjes.
In stoofpotjes
Komkommer kun je ook toevoegen aan een curry, tajine of visstoofpot. De groente neemt smaken goed op en behoudt een subtiele crunch als ze niet te lang wordt meegekookt. Pas toevoegen op het einde, dus.