Maak je eigen geheime speculaaskruiden

speculaaskruiden

De typische smaak van echte speculaas is met niets anders te vergelijken. De kruidige zoete toets herken je uit de duizend. Maar wat zijn speculaaskruiden nu eigenlijk?

Experimenteren en uitproberen

Bij de bereiding van speculaaskoeken vind je in het recept vaak ‘voeg speculaaskruiden toe’. Deze zijn echter niet in elke supermarkt te vinden, maar zijn gelukkig wel makkelijk zelf te maken. Experimenteer met de verschillende kruiden en hoeveelheden en maak zo je eigen geheime speculaaskruidenrecept!

Wat heb je nodig?

  • 8 delen kaneel
  • 2 delen nootmuskaat
  • 2 delen gemalen kruidnagelpoeder
  • 2 delen foelie (dit is het vliesje rond de nootmuskaat dat zachter en warmer van smaak is)
  • 1 deel gemberpoeder
  • 1 deel kardemompoeder
  • 1 deel gemalen witte peper

In sommige recepturen vind je ook 1 deel gemalen anijszaad en/of gemalen korianderzaad terug. Dit maakt je speculaaskoeken pittiger. Je kiest wat je zelf het lekkerste vindt, dus toevoegen volgens smaak!

Speculaas/speculoos?

Er bestaan wilde verhalen en verhitte discussies over het al dan niet bestaande verschil tussen speculaas en speculoos. Toch blijkt onze eigen Lotus-speculoos anders te zijn dan de oeroude Nederlandse speculaas.

Waarom? Ons Belgische volkje had vroeger geen vlotte toegang tot de exotische specerijen die speculaas bevat. Dankzij de Nederlandse overzeese koloniën konden de bakkers van onze noorderburen deze kruiden wel gebruiken in hun koekjes. Onze Belgische bakkers moesten dus inventief zijn en maakten het speculoos-koekje zonder speculaaskruiden. Onze speculoos bevat dus enkel kaneel en bruine suiker (maar is minstens even lekker!).

En wat met gingerbread?

Gingerbread is een populair koekje uit de Angelsaksische landen dat vooral gegeten wordt tijdens de kerstperiode. Het houdt, wat kruidenreceptuur betreft, het midden tussen speculaas en speculoos. Het grote verschil zit in de textuur. Gingerbread of gemberkoekjes zijn zacht vanbinnen en smaken – hoe kan het ook anders – feller naar gember. Ze worden ook vaak gemaakt als mannetje en schattig versierd met glazuur.

Zin in nog meer keukenexperimenten?

Bron: Kruidenthuis, Koekjeshoek, lekkerensimpel. Beeld: Getty Images

Het volgende Libelle-artikel is echt even het wachten waard :)