Quiches: zo krijg je een krokante bodem

Quiches: zo krijg je een krokante bodem


Overkwam het je ook al vaker? Halsreikend uitkijken naar een versgebakken quiche om dan teleurgesteld in een soppige, natte bodem te moeten bijten? Met deze tips overkomt het je nooit meer!

Begin bij de basis

Een lekkere quiche begint bij een lekkere bodem. Onze tips:

  • Voor je quiche kun je zelf deeg maken, of kant-en-klaar kruimel-, korst- of bladerdeeg gebruiken. Elke soort deeg kun je krokant bakken.
  • Gebruik bij voorkeur een metalen bakvorm: die wordt goed heet, zodat het deeg een krokant korstje krijgt.
  • Vet de bakvorm in. Met bloem bestrooien is niet nodig. Dat doe je alleen bij een lopend beslag, zoals voor cake of biscuit.
  • Leg het deeg in de vorm en geef een beetje toe: dat betekent dat je het losjes in de vorm legt en niet uitrekt. Duw de rand aan met je duim en zorg dat er geen lucht onder het deeg zit.
  • Overtollig deeg verwijder je netjes door met de deegroller over de randen van de vorm te rollen.

Vullen maar

  • Laat een ‘natte’ vulling (groenten die veel vocht loslaten, zoals witloof, champignons…) goed uitlekken voor je ze op de taartbodem doet. Het kan ook helpen om een paar eetlepels paneermeel op de voorgebakken bodem te strooien voor je er de vulling in doet: het paneermeel zal overtollig vocht absorberen.
  • Laat de vulling altijd afkoelen voor je ze in de taartbodem doet.

En nu, de oven in!

  • Voor een krokante bodem bak je het deeg blind voor. Leg een ruim vel bakpapier over het deeg en vul de vorm tot de rand met een steunvulling (droge bonen, erwten, rijst, linzen of speciale keramieken bakparels). Zet de taart met de steunvulling 15 minuten in de oven op 180°C. Verwijder het papier met de vulling en check of de bodem gaar en droog is. Zet nog een paar minuten zonder steunvulling in de oven. Laat de bodem afkoelen voor je de echte vulling erin doet. Bak de quiche verder af zoals voorzien in het recept.

Eerst afkoelen, dan smullen

  • Om ervoor te zorgen dat de korst krokant blijft, moet je de quiche ontvormen en op een rooster laten afkoelen. Laat je ‘m in de vorm afkoelen, dan wordt de korst zacht.

 

Zin gekregen in quiche? Ontdek hier de recepten voor de lekkerste quiches! 

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Lees verder na de reclame

Het volgende Libelle-artikel is echt even het wachten waard :)