Lekker gezond: 20 recepten met boerenkool

Boerenkool, ook wel gekend als kale of krulkool, is terug van weggeweest. De ooit erg populaire groente was wat in het vergeethoekje geraakt, maar is er nu helemaal uit. En hoe! De groene koolbladeren zijn superpopulair en worden beschouwd als een superfood. Tijd om onze recepten met boerenkool te ontdekken!

Is boerenkool echt zo gezond?

Boerenkool – ook wel bekend als krulkool of kale – groeit aan lange stengels en heeft blaadjes die krullen aan de randen. De groente zit boordevol voedingsstoffen zoals calcium (in één portie zou meer calcium zitten dan in een glas melk!), vitamine K, A, E en C en ijzer: goed voor de weerstand, de botten en het gebit, Γ©n het is goed voor ons immuunsysteem.

Hoe maak je boerenkool klaar?

Maar kale is ook gewoon lekker. Gestoofd, in stoemp, in een smoothie of verwerkt tot pesto of chips: het kan allemaal. Het is een typische wintergroente – ze is het lekkerst tussen oktober en maart – maar je kunt boerenkool al vrij vroeg in de zomer oogsten. Recepten met boerenkool zijn dus voor een groot stuk van het jaar van toepassing.

Je kunt zowel de volwassen koolbladeren eten als de jonge blaadjes: deze laatste zijn prima geschikt voor een salade, bijvoorbeeld. Je vindt de groente het makkelijkste op de markt of bij de bioboer, maar tegenwoordig vind je ze ook steeds vaker gewoon in de supermarkt.

De groente ziet er niet uit als de gewone ronde kolen die we kennen, het ziet er eerder uit als snijbiet: lange stengels met gekruld blad eraan. Haal de bladeren van de dikke nerf, spoel ze goed en snij of scheur ze vervolgens in reepjes. Voor sap en salades kun je de groente rauw verwerken, voor andere bereidingen wordt de kool meestal gekookt, gewokt of gestoofd.

Een populaire bereiding is boerenkoolchips: daarvoor wrijf je de blaadjes in met wat olijfolie en laat je ze knapperig worden in de oven, ongeveer 20 minuten op 125Β°C. Kruiden met peper en zout en klaar!

Recepten met boerenkool

Nog meer smullen van lekkers:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content