5x dit kun je doen met je kruidnoten restjes

5x dit kun je doen met je kruidnoten restjes

Was de goedheiligman dit jaar iets te gul met het uitdelen van kruidnoten? Gooi ze niet zomaar weg, maar verwerk ze in één van deze lekkernijen! 

Kruid- of pepernoot: het verschil

Kruidnoten en pepernoten zijn niet hetzelfde, al kan de benaming van deze decemberlekkernijen al eens voor verwarring zorgen.

  • Kruidnoten hebben hun smaak te danken aan specerijen zoals kaneel, nootmuskaat, kruidnagel, kardemon, gemberpoeper en witte peper, niet aan kruiden. In kruidnoten zit dus peper, terwijl dit bij pepernoten niet het geval is. Pepernoten worden gezoet met honing en gekruid met anijs.
  • Ook de vorm is ietwat anders: kruidnoten worden als het ware platgeslagen aan één zijde, terwijl pepernoten een onregelmatige dobbelsteen-vorm hebben.

De koekjes die Pieten vaak gooien zijn over het algemeen kruidnoten, en dus niet helemaal de pepernoten die bezongen worden in de sinterklaasliedjes.

5x lekkers met je restjes kruidnoten

1. Gebruik ze als taartbodem

Hou jij van bakken? Gebruik de kruidnoten dan als taartbodem van een cheesecake of kwarktaart bijvoorbeeld. Héél eenvoudig om te maken, maar superlekker:

  • Vervang de koeken in een klassieke cheesecake door kruidnoten.
  • Hak de kruidnoten fijn en meng ze met boter. Gebruik hiervoor een deegroller of koekenpan.

Probeer deze recepten uit:

2. Verwerk ze in een stoofpotje

Het klinkt misschien gek, maar kruidnoten kunnen perfect in een stoofpotje, zoals stoofvlees. In kruidnoten zitten namelijk specerijen die vaak gebruikt worden in stoofvlees zoals kruidnagel, kaneel en kardemon. Je kruidt als het ware je stoofpotje met de kruidnoten. Daarnaast werkt het als bindmiddel, en geeft de suiker uit de nootjes een licht zoete smaak aan je stoofpotje. Héérlijk!

Lekkere stoofpotjes om uit te proberen:

3. Zoet broodbeleg

Hak of stamp de kruidnoten grof, en je kunt ze gebruiken als broodbeleg. Smeer een laagje boter op een sneetje brood, bestrooi met de kruidnoten en je hebt een heerlijk zoete lunch!

4. Tiramisu

Maak met de kruidnoten een heerlijke variant op een klassieke tiramisu. Hierbij vervang je de lange vingers door kruidnoten. Om het helemaal winters te maken, kun je eventueel nog wat sinaasappelsap door de mascarpone mengen. Of maak er een lekkere kruidencake mee, door al je kruiden weg te laten aangezien kruidnoten ook alle ingrediënten bevatten!

Vervang de lange vingers uit deze gerechten met restjes kruidnoten:

5. Speel zelf voor Sinterklaas

Ben jij niet zo’n bak- of kookprinses? Dan kun je ze altijd nog meenemen naar je werk. Waarschijnlijk helpen jouw collega’s je met liefde van je overgebleven snoepgoed af.

 

Bron: HLN. Beeld: GettyImages

Ook doen met andere restjes:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees verder na de reclame

Het volgende Libelle-artikel is echt even het wachten waard :)