Zoet zomerfruit: zo kies je een perfect rijpe perzik

Zoet zomerfruit: zo kies je een perfect rijpe perzik
©GettyImages

Perzik is een zomervrucht bij uitstek. Sappig, zoet en superveelzijdig, want de steenvrucht schittert in zowel zoete als hartige gerechten! Op voorwaarde dat ‘ie rijp en lekker sappig is natuurlijk, maar met onze tips kies jij altijd een hapklaar exemplaar uit! 

Zo herken je een rijpe perzik:

Kleur

Een rijpe perzik wordt geel met een oranjerode gloed, maar je weet pas echt of hij rijp is door naar de kleur rond de stam te kijken. Wanneer er daar nog groen zit, kun je een perzik beter laten liggen. Vermijd ook perziken met een rimpelachtige schil. Dit betekent dat ze na de oogst gekoeld zijn, en nu uitgedroogd.

Geur

Dezer dagen laten we de gekende ‘voel en knijp’-techniek beter achterwege, maar gebruiken we onze neus. Een rijpe perzik ruikt zoals ze smaakt: heerlijk zoet. Ruikt je perzik dus ook écht naar perzik? Dan kun je ervan uitgaan dat je een rijp exemplaar vast hebt. Perziken zonder zoet geurtje zijn smaakloos, en laat je beter liggen!

Nog niet rijp?

Toch een onrijpe perzik gekocht? Dat is zo opgelost! Stop de perzik met een banaan in een zak, en laat die een of twee dagen liggen. Bananen produceren namelijk een stofje waardoor ander fruit sneller rijpt. Even geduld, en die sappige perzik ligt voor het grijpen!

Lees hier hoe je kunt nagaan of jouw stukje fruit rijp, en precies goed is!

Perziken bewaren

Waar de perziken in China het symbool zijn van lang leven, zijn ze in de fruitschaal een kort leven beschoren. Je kunt ze maximum één week bewaren. Spring ook voorzichtig om met perziken: door het kwetsbare schilletje kneuzen ze snel, waardoor ze gaan rotten. En dat willen we natuurlijk niet!

4x lekkers met perzik

Friszoet, sappig én zomers: van deze gerechten met perzik krijgen we nooit genoeg!

Ook deze 15 gerechten zijn heerlijk met perzik!

 

Bron: Realsimple

Meer over fruit:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Lees verder na de reclame

Het volgende Libelle-artikel is echt even het wachten waard :)