10 heerlijke recepten met verse salie

10 heerlijke recepten met verse salie

Ben jij een liefhebber van verse kruiden? Probeer dan zeker eens één van deze recepten uit met salie. Een verrassend lekker kruid dat vooral gebruikt wordt in de Italiaanse keuken omwille van zijn typische, aromatische smaak. Heerlijk in pastagerechten, ovenschotels met vis of bij kalfsvlees.

Salie als medicijn

Salie is afkomstig van de Latijnse benaming “salvare” of genezen, helen of redden. Het wordt al eeuwen gebruikt als geneesmiddel en aanzien als een wonderplantje dat goed is voor alle kwaaltjes. De Romeinen geloofden dat de drank een positief effect had op vruchtbaarheid bij vrouwen. Later in de Middeleeuwen werd salie ook gebruikt als middel tegen cholera en de pest.

  • Tegenwoordig wordt het kruid vooral gebruikt als volwaardig ingrediënt in de keuken of als extraatje in theemengelingen.
  • Een recente Iraanse studie wees ook uit dat salie cholesterolverlagend is en goed is voor je metabolisme.

Unieke smaak

De smaak is moeilijk te omschrijven. Heel aromatisch, sterk, beetje wrang met een kruidige ondertoon. Het past perfect bij vis, pastagerechten of kalfsvlees. Je kunt er ook originelere bereidingen mee maken zoals cake of appelchutney.

De recepten

Zin gekregen in de Italiaanse keuken? Ontdek dan de favoriete pastagerechten van onze redactie om duimen en vingers bij af te likken.

Lees verder na de reclame

Het volgende Libelle-artikel is echt even het wachten waard :)